U trendu

Njujorška filharmonija dobija novu salu 2024.

NJUJORK – Jedan od najboljih simfonijskih orkestara na svetu, a svakako najbolji u SAD, Njujorškja filharmonija, već godinama čeka da joj se izgradi nova koncertna sala.

Kako je javila agencija AP, posle nekoliko najava i netačnih vesti da će početi gradnja, sada je konačno potvrđeno da su obezbeđena sredstva da se iz temelja renovira Gefen hol, kako će se zvati nova sala filharmonije.

Predviđeno je da sedišta za publiku budu postavljena oko pozornice, a od 550 miliona dolara predviđenih za radove, obezbeđeno je već 360 miliona dolara.

Nova sala bi trebalo da bude otvorena 2024. godine, a cilj izvođača radova je da ne ponove ranije greške sa akustikom i ambijentom.

Filharmonija i Linkolnov centar u okviru koga su već opera i balet pripremaju teren da se u tom kompleksu izgradi i koncerta sala sa svim potrebnim pratećim prostorima za probe i uvežbavanje novih partitura.

Planovi za novu salu su dolazili i odbacivani su, čuveni arhitekti su potpisivali ugovore da bi ubrzo bili poništavani.

Njujorška filharmonija je stalno tražila da joj se vrati njen stari dom – Karnegi hor, koji je imao izvanrednu akustiku.

Za gradnju Linkoln centra utrošeno je 1,2 milijarde dolara, ali to nije bilo dovooljno da se završi i zgrada Filharmonije.

Tada je 2015. godine Dejvid Gefen, koji ima čitavu imperiju zabave, odlučio da iznova sa 100 miliona dolara počne obnovu koncertne sale koja će nositi njegovo ime. Međutim, ideja da se sa gradnjom započne nije mogla da se realizuje jer nisu bili gotovi planovi.

Sada šefovi Linkoln centra tvrde da će Gefen hol konačno biti završen.

Prema novom planu, sala će biti adaptirana i sa akustičke i sa estetske tačke gledišta. Auditorijum će biti intimniji, sa mnogo prijatnijim zvukom.

Sa gradnjom će se početi 2022, sala će imati manje sedišta, a unutrašnji prostor će biti iskorišćen da bude salon u kome će publika čekati da se otvore vrata auditorijuma i da tu može da se okupi tokom pauzi.

Od 550 miliona dolara koliko je predviđeno da se utroši za završetak radova, već je prikupljeno 360 miliona dolara.

Henri Tims, novi direktor Linkoln centra, rekao je da je najvažnije da se posao izvodi u fazama, tako da orkestar može da ga koristi.

Sala je prvi put otvorena 1962. godine, a zatim je 1976. renovirana i nazvana prema glavnom donatoru Everiju Fišeru.

Od samog početka javili su se problemi sa akustikom, a i auditorijum je ličio na nekakvu pećinu i nije bio prijatan.

Sve to će biti izmenjeno i sedišta će biti približena pozornici koja će imati stepenastu formu da bi se i poslednji red muzičaraa mogao videti.

(Tanjug)

Napišite komentar