U trendu

Novinarska delegacija iz Alžira obišla Adligat

BEOGRAD – Delegacija novinara iz Alžira došla je u posetu Srbiji kako bi posetila i izveštavala o radu Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, saopštili su iz Adligata.

Poseta je organizovana uz podršku Društva prijatelja Alžira i Ambasade Alžira u Srbiji.

Petoro novinara iz više različitih medija, već su pisali o Adligatu i o Teslinim pismima koja se mogu videti u ovom udruženju, u kojem se nalazi najznačajnija zbirka knjiga o Alžiru u jugoistočnoj Evropi.

U toj zbirci nalaze se dragocena i izuzetno retka izdanja štampana za vreme alžirske borbe za nezavisnost, koju je aktivno podržavala Jugoslavija, zatim knjige iz legata profesora i diplomate Darka Tanaskovića sa posvetama važnih alžirskih pisaca i retkim udžbenicima za učenje arapskog jezika.

Tu je i jedan od najređih arapsko-francuskih rečnika štampan u Alžiru 1871. godine, za kojim je profesor Tanasković tragao više decenija.

Ovaj neobični rečnik, zapravo fototipsko izdanje rukopisa, privlači mnoge intelektualce i bibliofile iz arapskog sveta koji se za njega interesuju i žele da dođu u Beograd kako bi ga videli, zajedno sa drugim retkim i važnim materijalima za istoriju svetske kulture i nauke.

Pored publikacija, u Adligatu se čuva i značajna zbirka alžirske filatelije i numizmatike.

U posetu Adligatu, sa alžirskim novinarima, došao je i ambasador Alžira NJ.E. gospodin Šebšub, a ambasada je takođe pomogla u organizaciji novinarske posete.

Udruženje Adligat je na Banjici otvorilo Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti koji je izuzetno poznat u svetu i zarad kojeg stranci i novinari iz različitih zemalja često posećuju Srbiju.

Pored alžirskih novinara, u toku juna u Srbiju je, kako bi posetila Adligat, došla jedna porodica iz Holandije.

„Ponosni smo na to da ljudi iz celog sveta prepoznaju naš rad. Imamo više stotina zainteresovanih ljudi, uglavnom intelektualaca širom planete, koji su izrazili želju da dođu u Srbiju samo kako bi videli naše muzeje, a mi pokušavamo da im pomognemo u organizovanju poseta koliko možemo i da im onda predstavimo i Beograd i ostatak Srbije na najbolji mogući način“, kaže Viktor Lazić.

(Tanjug)

Napišite komentar