U trendu

Objavljen priručnik – „Samostalno dete ili ‘lenja’ mama“

BEOGRAD – U Klubu-knjižari-galeriji Glasnik danas je predstavljen izuzetno koristan priručnik za roditelje „Samostalno dete ili ‘lenja’ mama“ Ane Bikove, Ruskinje koja je diplomirala na Pedagoškom univerzitetu i stekla iskustvo kao vaspitač dece u vrtiću.

Bikova je uz rad završila Međunarodni fakultet integrativne psihologije i stekla zvanje psiholog-konsultant i dečiji i porodični psiholog. Do sada je napislaa deset knjiga, a ova o „lenjim“ mamama prevedena je na 14 jezika i sada se prevodi i u SAD.

O knjizi su govorili Aleksandra Trajković, pedagog i TA praktičar, redaktor izdanja,
Luka Nikolić, istraživač na Institutu za pedagogiju i andragogiju i doktorand Filozofskog fakulteta (Katedra za pedagogiju), Irena Stojanović, voditelj i novinar i
Vesna Smiljanić Rangelov, prevodilac i urednik izdanja.

Prema rečima Aleksandre Trajković, „Ana Bikova predlaže svoj pogled na pitanja osamostaljivanje i prezaštićenosti dece, jer da bi dete postalo samostalno, potrebni su određeni uslovi.

„Ako mu se uvek i u svemu pomaže, pokazuje kako tačno treba nešto uraditi, a ako mu se neprestano daju saveti – ono nikad ništa neće naučiti da radi samo. Zato je potrebno povremeno uključivati ‘lenju’ mamu, uz svest o tome da je to u interesu deteta“ .

Ona smatra da su „samostalnost deteta i prezaštićivanje dece dve velike teme, koje se ne tiču samo roditelja već, budući da se kroz polje roditeljstva prelamaju savremene ideološke i u širem smislu političke tendencije – te dve teme se tiču svih nas, a i odgoj dece je bitan za društvo u celini“.
„U praksi smo primetili da samostalnost kod dece nestaje, ali i kod roditelja, i na pedagozima je da veliku pažnju posvete roditeljima, jer sve više ističu dve krajnosti ili se deca zanemaruju ili su, što bi se kazalo „sve više razmažena“, podvukla je Trajkovićeva.

Te probleme je, prema rečima Trajkovićeve , „Bikova veoma dobro proučila, napisala veoma pitko štivo, pokazala kako da se deca osamostale i kroz primere navela šta je ispravno, a šta pogrešno u postizanju željenog cilja, a to je dobro vaspitano dete“.

Luka Nikolić je konstatovao da je on još u fakultetskom okruženju, ne može očeniti kvalitret knjige, ali je priznao da je veoma pitka, a saveti jednostavni, realni i zato su primenjivi.

Irina Stojanović je priznala da, uprkos brojnim knjigama koje jepročitala kada je rodila prvo dete, knjiga Ane Bikove je primenjiva i pokazuje šta ne treba raditi kao roditelj.
Urednica Vesna Smiljanić Rangelov je kazala da je knjiga postala veoma popularna gde je objavljena jer su teme univerzalne, ali ono što je bitno je to da majke izbegnu perfekcionizam i da dozvole deci da rade sa njima po kući, jer ona to vole.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.