Objavljena kapitalna istoriografska studija Erika Hobsbauma

BEOGRAD – Velika sinteza Erika Hobsbauma „Doba carstva 1875-1914“ upravo je objavljena u izdanju „Arhipelaga“, u ediciji „Vreme i priča“, u prevodu Gorana Kovačića.

Na 430 strana, sa obiljem primera i prodornih analiza, Hobsbaum oživljava jedan od najvažnijih perioda moderne evropske istorije.

Mada je Evropa u središtu tog doba carstva, Hobsbaumova knjiga raskošno osvetljava i vanevropske prostore i imperijalnu borbu za moć koja evropske sile odvodi u dramatične sukobe.

Kapitalna istoriografska studija „Doba carstva 1875-1914“ jedno je od ključnih istoriografskih dela modernih vremena.

Ova velika sinteza, pisana uzbudljivo i zanosno, u jedinstvu obilja činjenica i lucidnih interpretacija, predstavlja istoriju Evrope i sveta u doba velikih imperija poslednjih decenija 19. i prvih decenija 20. veka, ističe izdavač.

Hobsbaum slika jednu epohu, njenu politiku i društvo, ekonomiju i kulturu, dinatička trvenja i svakodnevni život, talase modernizacije i industrijalizacije u godinama i decenijama pre nego što će jedna moćna civilizacija zaplivati u užasima Prvog svetskog rata i tako postati „jučerašnji svet“.

Slika tog „jučerašnjeg sveta“ u rukama vrhunskog istoričara kao što je Hobsbaum postaje, prema rečima izdavača, dragoceno svedočanstvo za današnje vreme i za sva vremena.

Erik Hobsbaum (1917-2012), jedan od najvećih svetskih istoričara druge polovine 20. veka.

Rođen je u Aleksandriji 1917. godine, a obrazovao se u Austriji, Nemačkoj i Engleskoj.

Hobsbaum je bio član Britanske akademije i Američke akademije umetnosti i nauke, strani član Japanske akademije, kao i nosilac počasnih doktorata na univerzitetima nekoliko zemalja.

Dela Erika Hobsbauma prevedena su na sve veće svetske jezike i ostvarila su ogroman uticaj na generacije istoričara u poslednjih pola veka.

Kapitalna studija „Doba carstva“ samo je jedna od velikih sinteza koje je Hobsbaum napisao: „Doba revolucija: Evropa od 1789. do 1848“, „Doba kapitala: 1848-1875“ i „Doba ekstrema: Istorija kratkog dvadesetog veka“.

U izdanju „Arhipelaga“ ranije su objavljene i Hobsbaumove knjige „Globalizacija, demokratija i terorizam“ i „Kraj kulture“.

(Tanjug)

Napišite komentar