U trendu

Otvorena izložba – Beograd u kakvom želim da živim

BEOGRAD – Gradski urbanista Marko Stojčić i sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović otvorili su večeras u Nacionalnoj galeriji „Beograd” izložbu „Beograd u kakvom želim da živim – Ulice budućnosti”.

U narednih deset dana u Dositejevoj 1 svi posetioci moći će da vide 13 radova studenata, udruženja i projektnih timova koji su za temu imali urbanu mobilnost, održivi razvoj, korišćenje bicikala i javnog gradskog prevoza, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

Otvarajući izložbu, gradski urbanista Marko Stojčić istakao je da Plan održive urbane mobilnosti predstavlja integralni deo budućeg Generalnog urbanističkog plana.

„Plan održive urbane mobilnosti treba da nam ukaže na neophodne korake koji će uticati na povećanje pešačkog i biciklističkog kretanja kroz grad, kao i na povećanje korišćenja javnog gradskog prevoza“, rekao Stojčić.

On je objasnio i da je želja da za kraće deonice Beograđani ne koriste automobile već da na zdraviji način, kroz šetnju ili biciklima dođu do destinacije.

Grad planira izgradnju dodatnih biciklističkih staza kako bi omogućili svima koji to žele da koriste bicikle.

„Biciklistički saobraćaj u Beogradu trenutno koristi svega 0,8 odsto građana dok u Novom Sadu to čini osam odsto i naš je cilj da u godinama pred nama taj procenat dostigne pet odsto. Jedini način da smanjimo zagađenje vazduha je korišćenje javnog gradskog saobraćaja koji će proširenjem šinskog saobraćaja biti još bolji, metro koji ćemo graditi i korišćenje alternativnih vidova prevoza, poput korišćenja bicikala“, kazao je Stojčić.

Sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović je ukazao da je projekat urbane mobilnosti u trećoj fazi, nakon čega će četvrta značiti praktičnu primenu, a među rešenjima biće i projekti koje od večeras građani Beograda mogu da pogledaju na izložbi u Nacionalnoj galeriji „Beograd”.

Tokom otvaranja, svi predlagači dobili su sertifikate, a najbolJi su nagrađeni priznanjima. Organizatori izložbe su Centar za planiranje urbanog razvoja i „Ces.Tra”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar