najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Otvorena izložba „Nova religija“ Demijena Hersta

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je sinoć u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine reprezentativnu izložbu „Nova religija“, čiji je autor jedan od najpoznatijih i najslavnijih živih umetnika Demijen Herst.

Mirović je tom prilikom rekao da činjenica da se u Vojvodini predstavlja umetnost Demijena Hersta predstavlja posebnu privilegiju.

„Ovo je i način da se izbrišu granice jezika i kultura i generiše univerzalna duhovna struktura otvorena za sve izazove današnjice“, rekao je Mirović.

Govoreći na otvaranju, britanski ambasador u Srbiji Denis Kif je rekao da je Herst jedinstvena pojava savremene kulture i jedan od najaktuelnijih fenomena britanske umetnosti, čiji radovi istražuju i preispituju sisteme verovanja savremenog čoveka, zbog čega su često predmet divljenja, ali i emotivnih debata, kontroverzi i polemika, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

„Ovo je prvi put da publika u Srbiji može da se upozna sa Herstovim radom, a podsećam i da smo pre dve godine u Novom Sadu imali izložbu dela Henrija Mura i da je pre samo šest meseci ovde boravio princ Čarls. To je najava razmene onog najboljeg što naše zemlje imaju“, dodao je ambasador Kif.

Direktorka Muzeja savremene umetnosti Vojvodine Sanja Kojić – Mladenov, rekla je da se bogatstvo te izložbe ogleda u činjenici da je postavka jedinstven umetnički kocept i da predstavlja jedinstvenu umetničku instalaciju u kojoj su svi radovi međusobno povezani.

Direktorka Britiš kaunsila za Zapadni Balkan Kler Sirs je istakla da je Demijen Herst uvek privlačio široku pažnju publike, da ne stvara umetnost za malu, već za brojnu publiku i da ljudi lako shvataju teme kojima se on bavi.

Izložbu su organizovali Britiš kaunsil (British Council), Muzej savremene umetnosti Vojvodine i londonska Galerija „Pol Stolper“, a postavka je osmišljena kao jedinstvena instalacija, odnosno kompaktna celina sa 44 grafike i četiri skulpture, koju će posetioci moći da vide do 14. oktobra.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike