U trendu

Otvorena izložba „Novac i država – sačuvana priča“ u NM

BEOGRAD: 13. februara (Tanjug) – Izložba „Novac i država – sačuvana priča“ autorke Vesne Radić otvorena je večeras u Narodnom muzeju u Beogradu, čime će ta institucija svečano obeležiti Dan državnosti.

Izložbu je otvorio ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević koji je zahvalio svima koji novac namenjen kulturi koriste na doličan, profesionalan i stručan način.

„Srbija je bogata stručnjacima iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa i drugih oblasti kulture koji često u u vrlo zahtevnim uslovima šire entuzijazam, stručnost, samopregor i na izvestan način daju smisao postojanja Ministarstva kulture i informisanja. Bez takvih ljudi nikakv novac i nikakva ministarstva ne bi služila ničemu“, kazao je Vukosavljević.

On je čestitao autorki izložbe i svima koji su pomogli da se ovaj projekat realizuje.

„Posebno mi se dopao simbolički jak i spretan naziv izložbe koji odražava dublju istorijsku referencu. Država je država kada između ostalog može da stvara svoj novac. Uspomenu na srpsku srednjevekovnu državu ova izložba čuva baš kao što mi tu uspomenu treba da predamo generacijama koje će doći iza nas“, kazao je Vukosavljević.

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković zahvalila je Ministarstvu kulture i informisanja koje je pomoglo realizaciju ove izložbe.

Krajem prošle godine numizmatička riznica muzeja obogaćena je otkupom privatne zbirke koju čini 251 primerak srpskog srednjovekovnog novca.

Uz istorijske, naučne i umetničke vrednosti ta celina pruža sliku razvoja srpske države od sredine 13. do sredine 15. veka, njenog društvenog, kulturnog i privrednog uspona, kao i monetarne politike i kovanja novca.

Poluvekovni period znalačkog i sistematskog sakupljanja doprineo je formiranju retke privatne kolekcije, koja je zahvaljujući otkupu izložbom „Novac i država – savuvana priča“ postala dostupna javnosti, nudeći joj uvid u razvoj veštine kovanja novca srednjovekovne Srbije.

Među očuvanim monetama posebno se ističu rariteti: trahej kralja Radoslava sa predstavom Bogorodice, dinari kraljeva Dragutina i Milutina sa prikazom kralja na prestolu, kao i novac kraljeva Vladislava i Dušana sa predstavom šlema.

Primer izuzetne retkosti i zavidne očuvanosti je Dušanov dinar sa aversnim prikazom carevog lika, odnosno njegovim monogramom na reveru.

Među najznačajnijim primercima kolekcije izdvajaju se izuzetno retki dinari poslednjeg srpskog despota Lazara Brankovića.

Izložba ukazuje i na izuzetnu brigu države za očuvanje istorijske i kulturne baštine, uz zaključak da je njenim očuvanjem nastavljena misija da „važne privatne kolekcije ne pronađu puteve nepovratnog odlaska iz Srbije“.

Izložba će biti otvorena do 22. marta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.