U trendu

Performans „Tesla“ izveden u Rektoratu Univerziteta umetnost

BEOGRAD – Premijera audio-vizuelnog performansa „Tesla“, u trajanju od 25 minuta, zamišljenog u obliku interaktivne animirane projekcije, uz živu muziku violončelistkinje Dragane Gajić, održana je danas u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Performans je nastao u okviru projekta „Tesla“ baziranog na Teslinim značajnim izumima i to u saradnji Konzervatorijuma „Đuzepe Tartini“ iz Trsta, Akademije lepih umetnosti u Veneciji i Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda.

Tokom projekcije profesor Igor Imhof sa Akademije lepih umetnosti u Veneciji propuštao je pripremljen video kroz poseban softver „Resolume“ koji reaguje na sliku i muziku i omogućava da se efekti primenjuju u realnom vremenu na videu.

Softver koloriše sliku u odnosu na frekvencije tonova tako da je svako prikazivanje različito.

Profesor Ratko Ćirić sa Fakulteta primenjenih umetnosti kazao je za Tanjug da su „Tesla“ projekat inicirali Italijani.

„Akademija lepih umetnosti u Veneciji započela započela je ceo projekat pod rukovodstvom profesora Igora Imhofa. Profesorka animacije Paula Brisdot je puno pomogla celi projekat takođe. Oni su me pozvali kako bi studenti Fakulteta primenjenih umetnosti takođe učestvovali u tom projektu“ kazao je Ćirić.

Dodao je da je saradnja između tri fakulteta vrlo brzo donela rezultat.

„Naši studenti su za desetak dana uradili animacije i taj film je u Veneciju na montažu odnela Iva Ćirić. Italijani su potom došli ovde i publika je danas imala prilike da vidi performans koji je istovremeno animiran i interaktivan“ kazao je Ćirić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.