U trendu

Pobednik Sandesa film „Zemlja meda“ među „7 veličanstvenih“

BEOGRAD – Projekcijom višestrukog pobednika ovogodišnjeg Sandensa, zadivljujuće ostvarenje, „Zemlja meda“ 9. aprila u Kombank dvorani biće otvoren Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma „7 veličanstvenih“.

U okviru ove jedinstvene antologije modernog dokumentarnog filma biće prikazan 100. film, a čast da bude 100. veličanstveni dokumentarac pripala je ostvarenju „Mostovi vremena“ koje je svojevrsni manifest dokumentarizma i velika pohvala nekim od najvećih majstora poetskog filmskog izraza.

Ovo je zajedničko ostvarenje letonske rediteljke Kristine Briede i posvećenog litvanskog dokumentariste Audrijusa Stonisa, koji već po četvrti put dolazi u Beograd kao jedan od vrhunskih evropskih autora.

Beogradska publika će moći da uživa u ostvarenjima još dvoje najvećih svetskih autora modernog dokumentarizma – Hedi Honigman i Nikolausa Gejrhaltera.

Hedi Honigman, čiji je fascinantni „Zaborav“ 2009. bio jedan od „Sedam veličanstvenih“, ovoga puta je svoju stvaralačku energiju usmerila na priču jednostavnog naslova „Prijatelj“, o bićima čija inteligencija, veština, ljubav i odanost prelaze granice svih očekivanja.

Austrijski proslavljeni dokumentarista, Nikolaus Gejrhalter, u svom osobenom stilu, napravio je spektakularni vizuelni dokument „Zemlja“ čija je premijera bila na festivalu u Berlinu, o planeti na kojoj svakoga dana ljudi kao „najodlučniji geološki faktor našeg vremena“ pomeraju brda i planine, drastično menjajući lice Zemlje.

Beogradska publika koja ima poseban odnos prema finskom dokumentarcu, moći će da vidi i jedno izuzetno ostvarenje sa severa Evrope.

„Atos i Amin“ je film koji je već početkom ove godine obeležio dokumentarističku scenu Evrope, izabran da otvori nekoliko vodećih festivala.

To je očaravajući dokumentarac, razigranog autorskog postupka koji, govoreći o magiji detinjstva, svedoči o dramatičnom sudaru dominantnih kultura u savremenom svetu.

Pobednik velikog festivala u Lajpcigu, italijanski angažovani dokumentarac „Imala sam san“ je posveta borbi za poziciju i prava žena koja je intenzivno prisutna u različitim sferama života u Evropi u poslednjih nekoliko godina i impresivni desetogodišnji projekat u kome autorka kreira svojevrsno kinematičko ogledalo.

Verovatno najekskluzivnije ostvarenje je „Šta Vala hoće“, koje takođe dolazi sa Berlinskog festivala, priča priču o neukrotivoj tinejdžerki u kojoj pobuna i bes prete da se svakog trenutka pretvore u erupciju vulkana dok prolazi surovu obuku za specijalnu policiju u palestinskom getu.

Za publiku je pripremljeno i neočekivano iznenađenje – prvi put dve dodatne specijalne projekcije – „Cinema Komunisto“ i „Druga strana svega“ Mile Turajlić koja je upravo ovim filmovima, a posebno osvajanjem glavne nagrade na najznačajnijem evropskom festivalu IDFA u Amsterdamu, značajno uticala na promenu statusa srpskog dokumentarnog filma u Evropi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.