U trendu

počinje Brankovo kolo u Sremskim Karlovcima

SREMSKI KARLOVCI – Po dugoj tradiciji, u najstarijoj srpskoj gimnaziji u Sremskim Karlovcima, prvog petka u septembru, svečano je otvoreno 48. Brankovo kolo, najveća pesnička i, u tom znaku, kulturna manifestacija u zemlji i regionu.

Novom besedom o Branku Radičeviću i njegovoj poeziji, 48. Brankovo kolo je svečano juče otvorio istaknuti srpski pesnik Milan Nenadić.

U deset različitih ambijenata, sa dvadeset raznovrsnih sadržaja i programa iz sveta poezije, književnosti, muzičke i dramske umetnosti, filozofije i duhovnosti, manifestacija će trajati do 16. septembra u Sremskim Karlovcima, Novom Sadu i na Stražilovu.

Na vrhu Stražilova, pored čuvenog piramidalnog spomenika Branku, sastavljenog od kamenika kocaka planina iz svih krajeva gde živi srpski narod, položiće sveće i zapaliti sveću istaknuti pesnik sa Kosmeta Blagoje Savić.

Po tradiciji, u sabornoj crkvi Svetog oca Nikole u Sremskim Karlovcima biće održan parastos Aleksiju – Branku Radičeviću koji je kao đak Karlovačke gimnazije, 1835-1841, za pevnicom nedeljom pevao u crkvi.

Na parastosu činodejstvovaće episkop sremski Vasilije, karlovačko sveštenstvo i mladi bogoslovi.

Svečano će biti uručena međunarodna nagrada „Branko Radičević“ Budimiru Dubaku iz Crne Gore.

Zatim, nagrada „Stražilovo“ Krstivoju Iliću za ukupno pesničko delo, te Milici Milenković, Nataši Bundalo Mikić, Suzani Rudić i Aleksandri Batinić, za najbolje pesničke knjige objavljene u Brankovom kolu.

Na dvodnevnom 27. Filozofskom simpozijumu na Brankovom kolu, biće govora na temu „Pojam nade“.

Kao moto poslužiio je stih Branka Radičevića: „Nado moja, nisi valjda pena“.

Premijerno će biti izveden poetsko-muzički komad na stihove Miroslava Antića „Dolazi crvena jesen“, u izvedbi recitatorsko muzičke družine „Među nama“.

Na tradicionalnm 32. pesničkom turniru u šahu, jedinstvenom u svetu po svome kontinuitetu, a po ugledu na Branka Radičevića kao šahistu, nastupiće: Ljubivoje Ršumović, Goran Babić, Stevan Tontić, Želidrag Nikčević, Dragutin Karlo Minić, Slobodan Terzić, Vladimir Knežević, Aleksandra Batinić, Milovan Dragić, Zoran Miladinović, Dimitrije Panfilov, Milan Mihajlović i drugi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar