Počinje snimanje filma „Mrak“ Dušana Milića

BEOGRAD – Krajem maja u okolini Vranja počinje snimanje psihološkog trilera „Mrak“ (Darkling) scenariste I reditelja Dušana Milića.

Film je inspirisan istinitom pričom o porodici koja, nakon ratnih sukoba devedesetih, ostaje na svom ognjištu na Kosovu I Metohiji: danju ih štiti KFOR, a kada padne noć, preživljavaju strašna mučenja.

Drama se odvija u leto 2004. godine, nakon „martovskog pogroma“ i prati sudbinu jedanaestogodišnje devojčice Milice koja živi u planinskim zabitima Kosova sa majkom I dedom iščekujući I dalje informaciju da li joj je otac, koji je nestao pre godinu dana, uopšte živ.

Svaku noć porodica je primorana da se povlači u zabarakadiranu kuću, prestravljena psihološkim pritiskom kojem su izlo?eni čim se smrkne.

Dok vojnici italijanskog KFOR-a oklopnim vozilima danju prevoze decu u školu smeštenu u portu pravoslavnog manastira a noću stoka nestaje iz dvorišta, sveštenik bodri malobrojno stanovništvo da ostane na svojim ognjištima sve do trenutka kada spoznaju i sami da li je potmuli horor ođek ratnih vremena ili njihova uobrazilja.
Nakon filmova „Guča“, „Jagoda u supermarketu“, „Travelator“ kao I serija „Folk“ I „Sumnjva lica“, scenarista I reditelj Dušan Milić svoju biografiju obogatiće psihološokim trilerom „Mrak“ koji se bavi metaforom straha, ali skrivenom pozadinom svakodnevnih bezličnih vesti o životu srpskog stanovništva na Kosovu.

Lična drama „malog čoveka“ izazvana je velikim silama, toliko snažnim, da osećaj straha preti da preraste u „onostrano“.

U glavnim ulogama su Slavko Štimac, danska zvezda srpskog porekla Danica Ćurčić, Miona Ilov, Nikola Rakočević, Andrea Boska.

Direktor fotografije je Kiril Prodanov iz Bugarske, scenograf Milenko Jeremić iz Srbije, montažer Jorgos Mavrosparidis iz Grčke, montažer zvuka Kristian Ajdnes Andersen iz Danske, snimatelj zvuka Frančesko Morosini.
„Mrak“ je koprodukcija Srbije, Danske, Bugarske, Italije I Grčke, a podržali su ga: Filmski centar Srbije, Danski filmski institute, Filmski centar Bugarske, Italijanski regionalni fond „Fondo Audiovisio FVG“, Filmski centar Grčke, Eurimages fond Saveta Evrope, Media kreativne Evrope I Nacionalna Danska televizija DRTV.

Producent filma je Snežana Hauvelingen iz Srbije, ispred kuće This and That Production I Film Delux International.

(Tanjug)

Napišite komentar