U trendu

Projekat „Percepcije“ predstavljen u Kjotu

KJOTO – „British Council“ predstavio je na jednoj od najznačajnijih svetskih muzejskih konferencija – Generalnoj konferenciji IKOM-a (ICOM) u Kjotu projekat „Percepcije“ koji je realizovan u partnerstvu pet regionalnih kulturnih institucija.

Generalna konferencija IKOM-a, koja se održava svake tri godine i koju je ove godine posetilo više od 4.500 muzejskih stručnjaka, predstavlja jedinstvenu priliku za članove iz 141 države za razmenu iskustava i budućih planova za saradnju, te za usavršavanje u oblasti zaštite kulturne baštine i upravljanja muzejima.

Tema Generalne konferencije u Kjotu bila je „Muzeji kao kulturni habovi: budućnost tradicije“ koja je poslužila kao platforma za razmatranje kako muzeji mogu i treba da igraju ključnu ulogu u društvu, da novim ulogama obogaćuju budućnost dok istovremeno prihvataju prošlost.

Izložbeni projekat „Percepcije“, u organizaciji „British Council“-a, Narodnog muzeja Crne Gore, Galerije Matice srpske, Nacionalne galerije u Prištini, Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske i Muzeja savremene umetnosti u Skoplju, izabran je da se predstavi u okviru ICEE komiteta (Komitet za razmjenu izložbi) kao primer jačanja pozicije muzeja u pokretanju društveno važnih pitanja.

Kroz razmenu umetničkih zbirki „British Council“-a i institucija kulture zemalja Zapadnog Balkana, skrenuta je pažnja na pitanja jednakosti i zastupljenosti žena u zbirkama muzeja, kao i podstaknut širi razgovor na temu rodnih stereotipa i pozicije žena u raznim segmentima života.

Projekat se sastojao od pet izložbi koje su bile prikazane širom Zapadnog Balkana i koje su u posebnom fokusu imale radove žena umetnica.

Teme ovih ambicioznih i inovativnih izložbi osmislili su zajedno kustosi pet muzeja u kojima su izložbe prikazane, a svaka postavka sastojala se od radova najpoznatijih britanskih umetnica iz kolekcije „British Council“-a i dela lokalnih umetnica.

Izložba „Percepcije“ predstavljena je u Nacionalnom muzeju Kjota, jednoj od centralnih muzejskih institucija u Japanu.

Uz ovaj projekat predstavljeni su i plan sanacije Nacionalnog muzeja u Riju koji je stradao u katastrofalnom zemljotresu, rekonstrukcija Muzeja transporta, nauke i tehnike iz Budimpešte, nova postavka Egipatskog muzeja iz Torina i međunarodno gostovanje Muzeja Sergeja Parađanova iz Jerevana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar