U trendu

Promovisan dokumentarni roman Tibora Varadija

NOVI SAD – Dokumentarni roman „Dogodilo se u Ečki“ profesora prava Tibora Varadija promovisan je sinoć u Novom Sadu.

Tibor Varadi, potomak čuvene advokatske porodice, koja je, između ostalog, skoro pola veka zastupala plemićku porodicu, vlasnike imanja u Ečki, govorio je o tome kako je izgledao njegov rad advokatskog pripravnika u porodičnoj advokatskij kancelariji Varadi, u Bečkereku (današnji Zrenjanin).

Posebno je govorio o odnosu sa svojim dedom, osnivačem kancelarije, ali i o najzanimljivijim anegdotama iz tog vremena i sudskim spisima, koji su zapravo i temelj romana 2Dogodilo se u Ečki“.

„Živeli smo u istoj kući deda i ja, bilo je tamo puno protokola. Sećam se da mi je govorio da moram govoriti sve jezike naše ulice u kojoj smo živeli, srpski i mađarski, a pošto je na kraju naše ulice živela i jedna romska porodica, rekao mi je da moram znati i romski“, rekao je Varadi, prisećajući se da je njeov deda sa puno žara radio svoj posao, a da se za vreme Prvog svetskog rata zalagao za mađarska i srpska prava.

Pisac se prisetio brojnih anegdota iz tog vremena, koje opisuju život plemićke porodice Lazar – Harnonkur – Palavičini.

„Moj deda je u početku bio angažovan uglavnom protiv grofova, a posle, kad je došlo do spora između grofova, jedna strana ga angažovala, pa je tako zastupao grofa. To je bio njegov najveći spor u karijeri“, rekao je Varadi.

Peštanske novine pomno su izveštavale o parnicama u Ečki, rečeno je na promociji, a vesti iz Ečke punile su i naslovne stranice svetskih medija, poput francuskog Figaroa.

„Šta se tačno dogodilo u dvorcu i njegovoj okolini, sad već niko ne zna“, beleži autor na početku romana.

Govoreći o tome kakva je bila sudbina potomaka sa imanja u Ečki, Varadi je opisao svoj susret s groficom Antonijom Palavičini, potomkinjom plemićke porodice koja je živela u dvorcu u Ečki.

„Sreli smo se 1991. godine u Kaliforniji. Te godine sam otišao tamo, bilo je to jedno prigradsko naselje, ona je imala jako puno pitanja o mom dedi, koga je jako dobro poznavala, njegovom radu, imanju i dvorcu u Ečki. Osnovni red sam osećao da bi trebalo i ja nešto da pitam, ali nisam znao šta. Da sam tada čitao ove spise, imao bih i ja za nju pregršt pitanja“, rekao je Varadi.

Prisetio se i spora koji je ostao njegovom dedi, nakon što je plemićka porodica napustila imanje. Naime, za vreme nemačke okupacije, Nemci su tužili imanje zbog neisporuke ribe i tražili su odštetu.

„Kad su fašisti otišli, narodna vlast nasleđuje taj spor, pa su oni tražili tu imovinu. A nije više bilo ni ni para, ni imanja, i onda je moj otac napisao da je najbolje da se odustane od tog spora, jer nema više ko to da plati i odbor prihvata predlog mog oca. Onda stiže pismo u kojem je pisalo ‘Smrt fažizmu, sloboda narodu, advokatu Varadiju 75 dinara’“, prisetio se Varadi na promociji.

Roman Tibora Varadija „Dogodilo se u Ečki“ književnik Dragan Velikić ocenio je kao „par exellence“.

„Iz sudskih spisa vidi se da grofovi, njihovi gosti, salaški radnici, upravnici imanja, kuvarice, dvorkinje, zapravo su počinili romane“, napisao je Velikić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.