U trendu

Retrospektiva filmova Nede Arnerić u programu Festa

BEOGRAD – Povodom nedavne smrti legendarne srpske glumice Nede Arnerić na ovogodišnjem Festu koji se održava od od 28. februara do 8. marta u Beogradu biće prikazano devet filmova u kojima je glumila, najavili su organizatori.

Neda Arnerić rođena je u Knjaževcu 1953. godine, kao dete je učila balet u Dečjoj baletskoj grupi Danice Šetine i bila član Dečje dramske grupe Radio Beograda.

Kao trinaestogodišnjakinja snima svoj prvi film i postaje prva dečja filmska zvezda u bivšoj Jugoslaviji. Već sa šesnaest godina upisuje Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u klasi profesora Milenka Maričića.

Dobitnica je nagrada Pavle Vuisić za životno delo, dve Arene na filmskom festivalu u Puli, kao i nagrade Beogradski pobednik koju Fest uručuje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

U karijeri dugoj pedeset tri godine igrala je u preko četrdeset predstava i snimila više od stotinu filmova.

Među odabranim naslovima je jedan od njenih prvih filmova, „Podne“, reditelja Puriše Đorđevića, u kojem glumi sa svega petnaest godina.

Partneri na filmu bili su joj Faruk Begoli i Ljubiša Samardžić, sa kojim će kasnije igrati i u ostvarenju Gorana Paskaljevića, Anđeo čuvar.

Ovaj film prati novinara koji kreće tragom jednog dečaka; trag ga vodi u Italiju gde se nalaze glavni organizatori trgovine decom.

U pitanju je istinita priča u kojoj ulogu tumači i legenda romske muzike Šaban Bajramović.

Neda na platnu igra rame uz rame sa mnogim velikanima srpskog glumišta, poput Aleksandra Berčeka i Milene Dravić, u filmu „Kvar“, Miloša Radivojevića, ili pak Velimira Bate Živojinovića, sa kojem igra u dva ostvarenja koje će publika imati prilike da vidi na FEST-u, a to su filmovi „Ukleti smo, Irina“, Nikole Koleta Angelovskog i „Kraj rata“ Dragana Kresoje.

Na filmu „Divlji anđeli“ reditelja Fadila Hadžića snimljenom u jeku seksualne revolucije, ženski lik koji igra Neda vodi ljubav sa momkom kojeg tumači Igor Galo, a koji je Nedi u čast FEST-u poslao fotografije sa snimanja, iz privatne arhive.

Pored jugoslovenskih, Neda Arnerić sarađivala je i sa brojnim inostranim rediteljima, a sa jednim francuskim rediteljem, Robertom Enrikom, 1971. godine snima „Malo, mnogo, strastveno“.

U Francuskoj su snimane i neke scene za film „Ispravi se, Delfina“, za koji scenario i režiju potpisuje Aleksandar Đurčinov, a koji govori o devojci koja je odlučila da prepliva La Manš.

Poslednji na spisku filmova koji će biti prikazani u čast Nede Arnerić je „Tajvanska kanasta“ reditelja Gorana Markovića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.