U trendu

Ristić: UONBS prekršio zakone tokom konkursa za direktora

BEOGRAD – Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije je tokom sprovođenja javnog konkursa za izbor upravnika prekršio odredbe Zakona o kulturi i Zakona o upravnom postupku, napisao je istoričar Dejan Ristić i jedan od kandidata za direktora NBS u pismu javnosti.

U odgovoru na saopštenje Ministarstva kulture i informisanja, koje tvrdi da je konkurs sprovden po svim propisima, Ristić podseća da je pretrodni konkurs bio poništen zbog uočenih nepravilnosti i kršenja propisa, te da je UO NBS odbacio njegovu prijavu uz konstataciju da nije dostavio dokaz o ispunjenosti jednog od traženih kriterijuma, a našta se on žalio.

Kaže i da se na ponovljeni konkurs iz decembra prošle godine javio tako što je priložio identičnu dokumentaciju kao za prethodni konkurs, te da je bio pozvan na razgovor 15. januara 2020, kada je UO NBS konstatovao da ispunjava sve uslove.

„Nakon toga, procedura sprovođenja javnog konkursa za izbor upravnika NBS postala je potpuno tajna“, kaže Ristić, čime je, tvrdi, UO NBS onemogućio da stručnjaci zaposleni u NBS i kandidati ali i javnost imaju uvid u te dokumente.

Na ocenu Ministarstva da niko od kandidata nije uložio bilo kakav prigovor na proceduru izbora upravnika NBS, Ristić podseća nadležne službe u tom resoru da su bile dužne da ga zvanično obaveste o tome da dokumentacijom koju je podneo nije dokazao „ispunjenost uslova iz teksta javnog konkursa“.

Kako UO NBS to nije učinio, „a u Ministarstvu kulture to dobro znaju“, Ristić zaključuje da je „UO NBS, tokom sprovođenja Javnog konkursa za izbor upravnika NBS, prekršio odredbe Zakona o kulturi i Zakona o upravnom postupku“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.