U trendu

„Šavovi“ u trci za nagrade Evropske filmske akademije

BEOGRAD – Evropska filmska akademija (EFA) objavila je svoj zvaničan i konačan izbor od 46 celovečernjih igranih filmova koji dobijaju preporuku za nominacije nagrade Evropske filmske akademije za 2019. godinu, a među njima je i višestruko nagrađivani srpski film „Šavovi“ u režiji Miroslava Terzića.

Filmove je odabrala šestočlana komisija, a tokom sedmica pred nama, 3600 članova Evropske filmske akademije glasaće za nominacije za pomenute nagrade koje će biti objavljene 9. novembra, tokom Festivala evropskog filma u Sevilji, u Španiji.

Ovaj srpski film nastao je i uz podršku Filmskog centra Srbije, kao koprodukcija naše zemlje sa Slovenijom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom.

Na Berlinskom filmskom festivalu prikazan je u zvaničnom programu Panorama i osvojio je dve nagrade – nagradu za najbolji evropski film u toj programskoj celini i drugu nagradu publiku. Snežana Bogdanović je na FEST-u nagrađena za ulogu Ane u ovom filmu, dok je film kao celina poneo i nagradu žirija FIPRESCI i nagradu Nebojša Đukelić.

Film je potom nastavio zapažen festivalski pohod po Srbiji, regionu i čitavom svetu, a bio je i deo redovnog bioskopskog repertoara u našoj zemlji.

Šavovi, priča sa elementima trilera i melodrame, bavi se temom novorođenih beba nestalih iz bolnica u Beogradu koje su godinama, po svedočenjima stotina roditelja proglašavane umrlim, a zapravo su prodavane na usvajanje.

Scenario za film inspirisan je svedočenjem jedne od majki, krojačice iz Beograda, koja veruje da joj je dete oteto pre više od dvadeset godina.

Ona je provela godine po sudovima i opštinama pokušavajući da dokaze svoju sumnju, i veruje da je posle dvadeset godina potrage i borbe uspela da pronađe svog nestalog sina, mladića od dvadeset godina koji živi sa svojom novom porodicom u okolini Beograda.

Autorka scenarija za ovaj film je Elma Tataragić.
Uloge u Šavovima tumače Snežana Bogdanović, Jovana Stojiljković, Marko Baćović, Vesna Trivalić, Dragana Varagić, Pavle Čemerikić, Jelena Stupljanin, Ksenija Marinković, Rale Milenković, Rade Marković, Igor Benčina i Bojan Žirović.

Direktor fotografije je Damjan Radovanović, zapažen po radu na filmu Ničije dete Vuka Ršumovića, montažerka Milena Z. Petrović .

Film je nastao pod okriljem producenata Uliksa Fehmiua i Milene Trobozić Garfield i njihove producentske kuće West End Production.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar