U trendu

Srpsko kulturno nasleđe predstavljeno na CIFIT-u

SJAMEN – Pored privredne i turističke promocije na Međunarodnom kineskom sajmu investicija i trgovine CIFIT 2019 u Šjamenu, najvećoj investicionoj manifestaciji u ovom delu Kine, Srbija se predstavila i kao zemlja sa bogatim kulturnim nasleđem i umetničkim stvaralaštvom.

Pomoćnik ministra kulture za digitalizaciju kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva Dejan Masliković je rekao da su akcenat stavili na predstavljanje spomenika upisanih u listu Uneska, najstarije civilizacije u Evropi – Vinče, kao i na predstavljanje srpsko-kineskog prijateljstva, koje je stalno prisutni motiv predstavljanja Srbije u Sjamenu.

Najveću pažnju posetilaca privukao je film o Nikoli Tesli reditelja Saše Gabrića, pripremljen u saradnji sa Muzejom Nikole Tesle iz Beograda, kao i virtuelna predstava u realizaciji Digital majnda o pet priča koje svedoče o životu i radu ovog srpskog naučnika.

„Predstavili smo naše najznačajnije naučnike, Nikolu Teslu, Mihaila Pupina i Milutina Milankovića. Najviše pažnje kod kineske publike i posetilaca je izazvala virtuelna tura kroz Tesline pronalaske, njegov futurizam, laboratorije na Long ajlendu i Nijagarinim vodopadima, tako da smo uspeli da dočaramo potencijalnim turistima i posetiocima Srbije bogato kulturno nasleđe koje mi negujemo i baštinimo“, istakao je Masliković.

U Šjamenu se u ulozi kreativnog ambasadora Srbije našao i muzičar Slobodan Trkulja, koji je kineskoj publici predstavio srpsku tradicionalnu muziku i instrumente.

„Ovde sam kao osnivač Kineskog festivala svetla, događaja kojim je zvanično obeležena Kineska nova godina u Srbiji, i moram priznati da je festival privukao veliku pažnju i izuzetno im je bilo drago da se u Srbiji na jedan takav način slavi njihov nacionalni praznik. Nastavljamo snimanje dokumentarnog filma u produkciji SiSiTV-a o meni i Balkanopolisu, što samo pokazuje koliko Kina voli i poštuje našu kulturu i tradiciju“, rekao je Trkulja.

Međunarodni kineski sajam investicija i trgovine CIFIT 2019 u provinciji Fuđijen, koji je počeo svečanim otvaranjem srpskog paviljona, završava se danas i na prostoru od oko 50.000 kvadratnih metara predstavljeno je oko 8.000 izlagača iz 48 zemalja, a Srbija je bila počasni gost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.