Sve čari flamenka na izložbi fotografija Galjarda Lopesa

BEOGRAD – Izložba fotografija „Cante, baile, toque: flamenko, svetska kulturna baština“, na kojoj će biti prikazani radovi španskog fotografa Dijega Galjarda Lopesa, biće otvorena 14. februara u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

Daleko od konvencionalnih, neretko stereotipnih prikaza flamenka, Galjardo Lopes otisnuo se u potragu za dušom flamenka, obilazeći kako velike koncerte tako i male klubove, okupljanja i takmičenja širom Španije i sveta.

Sa svojim ličnim, osobitim stilom, Galjardo nije običan fotograf koji s vremena na vreme ima izlete na flamenko nastupe, on je neko ko je čvrsto rešio da baš ovu umetnost učini još poznatijom, koliko je to moguće.

„Cilj je da se uhvati trenutak baš onakav kakav jeste. Ne služim se brojnim trikovima i naknadnim prepravkama koje mogu dovesti do gubljenja suštine“, tvrdi ovaj španski fotograf, jedan od najistaknutijih predstavnika takozvane struje flamenko fotografa.

U čemu je tajna flamenka, da li je važnija emocija ili tehnika izvođenja, muzika ili pevanje Ili pak pokret koji sve to zaokružuje i kako je ovaj ples sa juga Španije uspeo da osvoji svet i izbori se za mesto na Uneskovoj Listi nematerijalne kulturne baštine, posetioci Instituta Servantes moći će da saznaju na izložbi.

Postavka se sastoji od tri serije fotografija, od kojih prva, nazvana „Ženski glasovi flamenka“ predstavlja poseban omaž ženskom flamenko pevanju.

Reč je o realnim portretima srednjeg formata, koji su nastajali u toku izvođenja i nisu retuširani.

U pitanju je smeo prikaz znamenitih žena izvođača kao što su Remedios Amaja, Karmen Linares, Aurora Vargas, La Arhentina, Monse Kortes ili La Makanita.

Upotrebom grafike i digitalne umetnosti biće predstavljena serija „Unlimited/Flamenco.Crom“, savremenija vizija flamenko umetnosti koja će krasiti izloge Instituta Servantes u Beogradu.

Serija fotografija koja je obeležila stvaralaštvo Galjarda Lopesa jeste „Flamencuras“, crno-beli doživljaj nekih od najvećih imena iz sveta španskog flamenka kao što su Pako de Lusija, Kristina Ojos, Rafael Amargo, Tomatito…

Ovaj pregled omogućava spoj tri varijante umetničkog izraza koje su nastale stapanjem vokalne muzike, plesne umetnosti i muzičke pratnje, poznatih još kao cante, baile i toque, što su upravo termini kojima je Institut Servantes želeo da nazove ovu retrospektivnu izložbu.

Dijego Galjardo poseduje opus koja broji više od 36.000 fotografija o aktuelnom svetu flamenka.

Prema njegovim rečima, flamenko je osvojio svet jer izražava čitav niz osećanja i rasploženja (tuga, radost, tragična osećanja, sreću i strah) putem iskrenih i izražajnih reči, koje odišu konciznošću i jednostavnošću.

Izložba „Cante, baile, toque: flamenko, svetska kulturna baština“ biće otvorena do kraja marta.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike