Svečanost UBUS-a u čast igre

BEOGRAD – Udruženje baletskih umetnika Srbije organizuje sutra u Narodnom pozorištu u Beogradu svečanost „U čast igre“, koja je zamišljena kao kolažni program koji slavi umetničku igru i njene delatnike.

Tom prilikom biće predstavljena publikacija posvećena 20.godišnjici dodele Nagrade za životno delo i nagrade „Dimitrije Parlić“ Udruženja baletskih umetnika Srbije (1997-2017).

Ovaj zbornik je svojevrsna zajednička monografija svih nagrađenih i rezultat nastojanja da se ostavi pisani trag o igri i njenom značaju kroz istoriju.

Primabalerini Ašhen Ataljanc biće uručena UBUS-ova Nagrada za životno delo za 2018. godinu, a Katarini Stojkov Slijepčević, plesačici, dugogodišnjem pedagogu Baletske škole „Lujo Davičo“ i koreografu, biće uručeno zasluženo priznanje za celokupan doprinos afirmaciji savremene umetničke igre.

Biće predstavljena i edicija poštanskih marki i koverti „Umetnička igra u Srbiji“ koje je za Svetski dan igre (29. april) štampala Pošta Srbije.

Na inicijativu dr Svenke Savić, prof. emeritus Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, i dr Vere Obradović, red. prof. Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, a u saradnji sa UBUS-om i Muzejom grada Beograda, Pošta Srbije je objavila ovaj komplet koji sadrži likove Mage Magazinović, Smiljane Mandukić, Jovanke Bjegojević i Duške Sifnios, znamenitih i zaslužnih žena iz oblasti umetničke igre.

Ovim događajem u Narodnom pozorištu UBUS će zaokružiti tekuću pozorišnu sezonu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike