U trendu

Tribina o fenomenu Vudstok festivala večeras u KC Grad

BEOGRAD – Pedeset godina od održavanja festivala Vudstok biće obeleženo tribinom i žurkom večeras u beogradskom Kulturnom centru Grad.

O fenomenu najupamćenijeg festivala u istoriji govoriće Žikica Simić, radio-voditelj, Petar Janjatović, muzički kritičar, Vera Ranković, slikarka i posetiteljka Vudstoka 1969. godine, Marko Šuica, istoričar, i Radina Vučetić, istoričarka.

Pre tačno 50 godina, 15. avgusta 1969, održan je do tada najveći muzički festival na svetu, nazvan Festival muzike i umetnosti ili kako je na plakatu najavljeno -Tri dana ljubavi i mira, poznatiji kao Vudstok.

Očekivanih 50.000 ljudi na farmi u Vajt Lejku, Betel, država Njujork, pretvorilo se u pola miliona ljudi, te je tako ovaj događaj ostao urezan u istoriju ne samo rok muzike, već i popularne kulture, kulture protesta, antiratnog sentimenta i načina razmišljanja čitave jedne generacije.

Štampa širom sveta izvestila je o rađanju sasvim nove mini “nacije”, nacije koja je uz muziku, propagiranje slobodne ljubavi, ali i uz psihoaktivne supstance, rešila da se bori za svoja prava, a pre svega za pravo na mir u svetu.

Šta je Vudstok značio tada u Americi i kod nas, šta se sve promenilo od tada, gde su nam danas ljubav, mir i duh protesta, kao i da li je u današnje vreme moguće zamisliti takav jedan događaj, posetioci će biti u prilici da čuju od učesnika večerašnje tribine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar