U trendu

U Ćupriji počeli 38. Matićevi dani

U Ćupriji je danas počela književna manifestacija 38. „Matićevi dani“, posvećena velikanu srpske književnosti, nadrealisti, esejisti, akademiku i diplomati Dušanu Matiću.

Manifestaciju je u Domu kulture „Sindjelić“ u Ćupriji otvorio direktor Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković, inače prvi dobitnik književne nagrade „Matićev šal“, namenjene mladim pesnicima za prvu objavljenu zbirku pesama.

„Ova manifestacija je dobar način da se održi sećanje na nekog značajnog pisca, kao što je Dušan Matić. Značajno je što se dodeljuje nagrada koja nosi njegovo ime i koja se vezuje sa novim pesničkim glasovima koji se tom nagradom na odredjeni način i artikulišu. Druga stvar je što postoje nova čitanja nečije književnosti“, rekao je Blašković koji je nagradu dobio za knjigu „Crvene brigade“.

Direktorka Narodne biblioteke „Dušan Matić“ je rekla da manifestacija „Matićevi dani“ ima republički značaj jer promoviše mlade pesnike do 27 godina starosti.

O značaju i uticaju književne nagrade „Matićev šal“ na stvaralaštvo nekadašnjih laureata ove nagrade govorili su njeni prethodni dobitnici. 

Ovogodišnji program je raznolik, pa će tako, izmedju ostalog, u Muzeju „Horeum Margi Ravno“ u Ćupriji biti otvorena izložba umetničkih dela prispelih na konkurs „Matiću u čast“.

Centralni deo manifestacije je 13. septembra, na dan Matićevog rodjenja, kada će se u Narodnoj biblioteci, u njegovoj rodnoj kući, održati naučni skup „Dušan Matić danas“.

Tada će biti dodeljena nagrada „Matićev šal“ ovogodišnjem dobitniku. Nagrada se sastoji od unikatnog ručno pletenog šala, povelje i novčanog iznosa.

Manifestacija „Matićevi dani“ održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine opštine Ćuprija, a organizator je Narodna biblioteka „Dušan Matić“.

Produkcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji sufinansira Opština Ćuprija.

Izneti stavovi ne predstavljaju nužno zvaničan stav Opštine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar