U trendu

Udarno izdanje „Agore“ za Sajam roman nobelovca Mahfuza

BEOGRAD – Udarno delo izdavacke kuće „Agora“ za 2019. i za ovogodišnji beogradski Sajam knjiga je roman „Deca naše ulice“ nobelovca Nagiba Mahfuza, kaže osnivač i glavni urednik Nenad Šaponja.

Prema njegovim rečima, Mahfuz je jedini arapski pisac ovenčan Nobelovom nagradom, a ovaj roman je njegovo najpoznatije delo koje mu je, zajedno sa Kairskom trilogijom, donelo ugled najvećeg arapskog romansijera.

Mahfuz je autor preko 30 romana, a prevođen je na 50-ak svetskih jezika.

Upravo zbog romana „Deca naše ulice“, Mahfuz je ušao u sukob sa radikalnim islamistima, usled čega je na njega izvršen atentat, koji je preživeo, ali se nikada nije oporavio od posledica.

„Ovaj kontroverzan i provokativan roman, koji tematizuje egipatsko podzemlje i nudi razvijenu alegorijsku sliku mita o stvaranju sveta i širenju grada kao univerzalne metafore civilizacije, biće promovisan na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, a budući da je ovogodišnji gost Sajma upravo Egipat“, kaže Šaponja.

„Agora“ će, nastavio je Šaponja, publici imati priliku da predstavi još jedno značajno ostvarenje egipatske savremene književnosti u prevodu na srpski jezik, roman „Priče Jusufa Tadrosa“, Adila Ismata, egipatskog autora i dobitnika Medalje Nagiba Mahfuza za književnost“.

Reč je o knjizi, objašnjava Šaponja, koja tematizuje pogoršanje situacije egipatskih hrišćana i njihovo otuđenje u sopstvenoj zemlji.

Romaneskna pripovest, koja je istovremeno i intimna priča o bolu, čežnji i iskušenjima umetnika, predstavljena kroz sudbinu slikara čija se sudbina ostvaruje u vreme kada Egipat doživljava velike ekonomske i društveno-političke promene propraćene dubokim krizama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar