U trendu

Vukosavljević: Handke je „Nobela trebalo da dobije i ranije

BEOGRAD – Veliki pisac, jedan od najznačajnijih pisaca nemačkog jezika u istoriji, Peter Handke Nobelovu, najznačajniju nagradu, dobio je zasuženo, ali sa zakašnjenjem, smatra minsitar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević

„Njegovo književno delo obeležilo je globalno i kraj 20. i početak 21. veka. Nobelova nagrada je prema mišljenju mnogih relavantnih stručnjaka iz te oblasti, morala odavno da mu pripadne, ali je politika umešala svoje prste. Njemu nagrada dolazi relativno kasno, ali ipak apsolutno zaluženo“ kazao je ministar kulture.

Vukosavljević koji je Peteru Handkeu prošle godine, prilikom njegove poslednje poste Srbiji, uručio međunarodnu književnu nagradu „Milovan Vidaković“ u Novom sadu, je podsetio da je Peter Handke veliki prijatelj Srbije.

„Bio je na strani Srbije i srpskog naroda kada nam je bilo teško u izrazoto teškim trenucima u novom dobu. Zbog svojih stavova Peter Handke je bio meta napada i osporavanja. Njegove predstave su bile skinute sa repertoara čuvenog francuskog pozorišta Comedi Frances početkom 20. veka zbog njegovih političkih stavova što velika sramota i za francusku kulturu i za kompletnu evropsku kulturnu javnost“ kazao je Vukosavljević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.