U trendu

Yohnny Marr, kultni gitarista „The Smiths“ stiže u Beograd

BEOGRAD – Yohnny Marr, kultni gitarista i koautor najvećih hitova grupe The Smiths, će prvi put svirati u Srbiji, i to 14. avgusta na Main stageu Belgrade Beer Festa, najavili su organizatori.

Marr će u okviru turneje nastupiti na najvećim evropskim festivalima, a u Beograd stiže posle nastupa na čuvenim festivalima Glastonbury i Sziget.

On je jedan od najcenjenijih britanskih rock gitarista svih vremena, tekstopisac i pevač, a posle Smiths-a, nastavio je bogatu muzičku karijeru kao član nekoliko bendova – The Pretenders, The The, Electronic, Modest Mouse i The Cribs.

Gostovao je na albumima i ostvario uspešnu saradnju i sa najboljim i najzanimljivijim umetnicima današnjice, poput Oasisa, Bryana Ferryja, Talking Headsa, Pet Shop Boysa, Tom Jonesa, Pearl Jama i mnogih drugih.

Prvi samostalni album „The Mešenger“ je izdao 2013. godine, a nakon samo godinu dana i drugi album pod nazivom „Playland“.

Poslednji album „Call the Comet“ je snimio u svom studiju i objavio ga pro?le godine. Ovaj album je „njegov lični magični realizam“.

„Kontekst albuma postavljen je u ne tako dalekoj budućnosti i uglavnom se bavi idejom alternativnog društva. Likovi pesmama traže novi idealizam, iako ima i potpuno ličnih pesama. Namera je bila pružiti ljudima nešto s čime se mogu povezati“ rekao je Marr.

Kroz godine je uspevao da ostane muzički veoma svež i da prati modernu scenu, a opet i da stvori savršen sklad bunta i protesta sa komercijalnim indi-pankom.

Inače, vrhuncem karijere The Smiths-a smatra album „The Queen is Dead“, tako da će, pored pesama sa svojih albuma, na Belgrade Beer Festu izvesti i nekoliko najvećih hitova grupe The Smiths.

Ovo je jedini koncert Johnnija Marra na turneji za koji se ne prodaju ulaznice, jer je ulaz na Belgrade Beer Fest trladicionalno besplatan.

(Tanjug)

Napišite komentar