U trendu

ZavrÅ¡en 52. Bitef festival, ovacije za „Rekvijem za L.“

BEOGRAD – Predstavom „Rekvijem za L.“ čiji su autori kompozitor Fabricio Kasol i proslavljeni koreograf Alen Platel, u izvođenju poznate belgijske kompanije „Le bale se d la be“, večeras je u Sava Centru zavrÅ¡en 52. Bitef festival.

U osnovi predstave, koju je publika ispratila ovacijama i dugim aplauzom, nalazi se muzička partitura Fabricija Kasola koja inventivno spaja Mocartov „Rekvijem“, afričku muziku i joÅ¡ neke pravce iz muzičke tradicije.

Na tu muziku je Platel kreirao istovremeno minimalistički i monumentalni pogrebni ritual.

Obred izvodi ansambl sastavljen skoro samo od Afrikanaca, a posvećen je nepoznatoj beloj ÅŸeni, čiji se poslednji sati ÅŸivota prate preko video-rada u pozadini.
Zatvaranju Bitefa prisustvovala je, između ostalih, i premijerka Ana Brnabić, koja je izjavila da je taj festival jedan od, ako ne i najbolji, ambasador kulturne scene u inostranstvu.
„Bitef je ambasador kreativnog lica Srbje. Bitef je kreativa Srbije. Bitef pokazuje hrabrost Srbije, originalnost Srbije, inovativnost Srbije, sve ono najlepÅ¡e Å¡to Srbija ima i to čini dugi niz godina“, istakla je Brnabić u izjavi medijima.

Program Bitefa obuhvatio je 10 predstava iz Slovenije, Francuske, Srbije, Nemačke, Hrvatske, Estonije, Švajcarske, Izraela i Belgije.

U prologu izvedena je „Odilo. Zatamnjenje. Oratorijum“ Dragana Åœivadinova iz Slovenije, na otvaranju „Svita br.3 Evropa“ Åœorisa Lakosta, a usledile su dve predstave Olivera Frljića – „Gorki – Alternativa za Nemačku?“ u produkciji berlinskog pozoriÅ¡ta „Maksim Gorki“ i „Å est lica traÅŸi pisca“ Satiričkog kazaliÅ¡ta „Kerempuh“ iz Zagreba.

Publika je videla i projekat Maje Pelević „Bolivud“, pa „NO43 PrljavÅ¡tina“ estonskog Teatra NO99, kao i tri pozoriÅ¡ne instalacije: „Večna Rusija“ ruske pozoriÅ¡ne kritičarke Marine Davidove u produkciji berlinskog pozoriÅ¡ta HAU, izraelski projekat „PA“AM“ mladog umetnika Nadava Barnnee i „ZaostavÅ¡tina, komadi bez ljudi“ Å tefana Kegija i Dominika Ibera, u produkciji pozoriÅ¡ta „Vidi“ iz Lozane.

Za par sati biće saopÅ¡teni dobitnici Gran prija „Mira Trailović“ za najbolju predstavu i Specijalne nagrade „Jovan Ćirilov“ za predstavu koja se ističe nekom svojom karakteristikom, a tradicionalno biće dodeljena i nagrada lista „Politika“, kao i nagrada publike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.