Čak 80% žena pravi ove dve greške u odnosima s muškarcima, tvrdi psiholog

Ljubavne veze su složeni međuljudski odnosi i zahtevaju pažnju i razumevanje, a mnoge žene prave dve greške u odnosima sa muškarcima, kaže psiholog Irina Molvinskaja. Prema njenim rečima, prva greška je to što žena počinje da preuzima ulogu majke u vezi.

„Ova pojava se manifestuje u preteranoj brizi, kontroli i starateljstvu, što nije primereno u partnerskom odnosu. Žena ne treba da bude majka svom mužu jer tada pokušava da kontroliše svaki aspekt života svog partnera, brine o njemu kao dete i reši njegove probleme“, objasnila je ona za portal Gazeta.

Ističe da takvo ponašanje dovodi do disbalansa u vezi, pa partner može da počne da se oseća zavisno, detinjasto i kao rezultat toga može da izgubi interesovanje i poštovanje prema ženi.

„Razlozi ovakvog ponašanja mogu biti ukorenjeni u porodičnim odnosima i stereotipima, gde žene od detinjstva uče da je njihova glavna uloga da brinu i štite. Međutim, u odnosima među odraslima takav pristup nije samo neefikasan, već i štetan. Partnerstvo podrazumeva jednakost, uzajamno poštovanje i podršku, a ne roditeljsku brigu i kontrolu Žene treba da nauče da veruju svom partneru i da mu dozvole da pokaže nezavisnost i odgovornost“, napominje Molvinskaja.

Kao drugu grešku ističe nesigurnost u sopstvene želje i ciljeve.

„Ako žena ne može jasno da izrazi svoje želje i ciljeve, to izaziva tenzije i nesporazume sa partnerom i otuđenje od partnera. Uostalom, njenom partneru je teško da zadovolji potrebe koje sama žena ne izražava i ne ispunjava“, istakla je Irina.

Ona savetuje ženama da rade na sebi i postanu samopouzdanije. Takođe naglašava važnost otvorene i iskrene komunikacije sa partnerom i deljenja svojih misli i osećanja, prenosi Index.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.