U trendu

Često korišćenje „igračaka“ i zdravlje

Kada je o seksualnim „igračkama“ reč, česte su neke pogrešne ideje – da ih koriste samo perverznjaci, oni koji ne mogu da imaju normalan seks, da će česta upotreba tih „igračaka“ da vam ugrozi zdravlje i da vam smanji sposobnost da uživate u seksu… Nijedna od tih ideja nije tačna.
Nekim parovima je lepo i bez „igračaka“. Drugi vole da povremeno uvedu i „igračke“ (vibratore i slično) u vođenje ljubavi, a neki vole da to rade i češće. Sve ove varijante su normalne – problem postoji tek ako partneri nisu u stanju da dožive zadovoljstvo bez ovakvih pomagala, ako su postali zavisni od njih. Tada bi trebalo videti šta je to što ne funkcioniše kad im je za seksualno zadovoljstvo neophodno nekoliko komada plastike.
Što se zdravlja tiče, ovakve „igračkice“ ga ne ugrožavaju, ako se pridržavate osnosvnih mera opreza. To konkretno znači da je neophodno pročitati uputstvo za upotrebu i pridržavati ga se, umesto da pokušavate da sami „provalite“ kako se koristi i da se, sasvim moguće, povredite pri tom. Takođe, to znači da je neophodno veoma strogo paziti na higijenu – pored toga što morate biti čisti vi, vibratore i slične stvari treba i pre i posle upotrebe temeljno oprati mlakom vodom i sapunom (obavezno pogledajte u uputstvu piše li nešto specijalno o čišćenju i, ako piše, pridržavajte se toga!), inače rizikujete infekciju, jer se na ovim sredstvima mogu zadržati bakterije i gljivice koje ćete onda naneti na sebe ili uneti u sebe.
Ukoliko ste veoma entuzijastični kad se o upotrebi „igračkica“ radi, toliko da ih malo previše „divljački“ upotrebite, moguće je da sebi nanesete mehaničku povredu, ili da iziritirate osetljivu kožu intimne regije. Do ovoga ne bi trebalo da dođe prilikom normalne upotrebe. Zdravlje vam, u okviru normalne upotrebe, neće ugroziti ni to što se često „igrate“ – naravno, ako provedete nekoliko sati bez prekida koristeći vibrator, nije za iznenađenje ukoliko dođe do iritacije.
Postoji još jedna zabluda, a to je da, ako se ženin klitoris previše (ili prečesto) stimuliše, on s vremenom postaje neosetljiv. Ovo uopšte nije tačno – stimulacijom će klitoris samo postajati sve osetljiviji. Ono što bi moglo da zasmeta jeste previše intenzivno i/ili predugo trljanje, jer može da dovede do iritacije osetljivog tkiva.
Ukratko: u okvirima normalne upotrebe, i ako zadovoljstvo nije nemoguće doživeti i bez njih, seksualne „igračke“ ne ugrožavaju ni fizičko ni mentalno zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar