U trendu

Godinu dana nije imala seks, evo šta joj se dogodilo i kako joj je to promenilo život

Novinarka i blogerka godinu dana apstinirala je od seksa, a zatim je za portal mindbodygreen.com opisala kako joj je to promenilo život.

„Na Dan zaljubljenih prošle godine, jecala sam u kadi. Bila sam tužna jer sam sama, pitala sam se hoću li kad upoznati nekoga i čeznula za dublju vezu. Ali tad sam još trebala shvatiti da je veza koju sam zaista trebala sama sa sobom“, počela je svoju ispovest Miša V (Misha W).

„Zapravo, nikad zaista nisam uzela vremena da se upoznam i prihvatim sebe kao seksualno biće. I tako sam nakon osobito bolne i neispunjene veze odlučila odgovoriti na dublje intimne potrebe koje sam pokušavala zadovoljiti kroz seks.

Iako nisam prvobitno odlučila da se godinu dana suzdržavam od seksa, moje je jedino pravilo bilo da se radikalno volim i da ne tražim partnera dok nisam stvarno spremna.

Godinu dana apstinencije kasnije, moj svetonazor se drastično primenio. Iako sam još uvek sama, u godinu dana naučila sam više o ljubavi, seksu i odnosima nego kroz sve svoje veze i izlaske. Naravno, ne kažem da treba biti suzdržan da bi naučio takve stvari, to je jednostavno bilo moje iskustvo, i zahvalna sam za ono što sam naučila.

Tokom proteklih 12 meseci, ovih pet najvažnijih stvari sam naučila o ljubavi i seksualnosti:

1. Moje telo je neverovatno

U većini svojih romantičnih veza, stidela sam se svog tela. Uvek sam izbegavala da me partner vidi potpuno golu. Nakon seksa, brzo bih se nečime pokrila ili prekrila.

Kao prvo, bila sam jako samosvesna i mislila sam da ne izgledam poput idealnih žena iz filmova i magazina. Drugo, možda zato što sam odrasla u verskoj zajednici, nakon seksa obično bih osećala takvu krivicu da nisam htela biti viđena.

Tokom prošle godine, uzela sam vreme da se bolje upoznam sa svojim telom. Pre početka ovog putovanja, bila sam opterećena time kako me moj partner vidi. Sad prihvatam da je moje telo jedinstveno i cenim ga.

Vreme za razmišljanje dopustilo mi je da se osećam zahvalno za sve što je moje telo učinilo za mene. Provelo me kroz ovaj život i takođe dalo je život četvoro neverovatne dece. Kad se kupam, sada to činim uz sveće i divim se svakom centimetru svog tela. Slavim svoje jedinstvene obline, strije, pa čak i celulit. Jako sam zahvalna svojem telu, i sada se puno više za njega brinem.

A kad jednom odlučim podeliti svoje telo sa nekim, biću puno pažljivija, jasnija i prisutnija u tom iskustvu.

2. Osetljiva sam – i to je u redu

Shvatila sam da sam često u prošlosti pokušavala utkati svoju potrebu za fizičkom povezanošću i ljubavlju u seks. Nisam uvek bila sigurna šta tačno želim tokom seksa. Nisam znala kako ili gde želim biti dotaknuta, i kao rezultat toga često bih nakon seksa ostala neispunjena. S obzirom na to da sam bila toliko očajna za povezivanjem, nisam nikad uzela vremena za sebe kako bih otkrila šta stvarno želim.

Otkako sam seks izbacila iz dejtanja, imala sam puno više vremena da se usredotočim na ono u čemu uživam. Nešto tako jednostavno (i divno) kao piling tela me naučilo kako moja koža reaguje na pritisak, trenje i stimulaciju. Uživam u svetu vlastitim dodirima. Palim mirisne sveće, koristim eterična ulja, grlim svoju decu čvršće i duže, držim se za ruke s prijateljima, slušam umirujuće zvukove i pripremam ukusna jela – sve na način koji nije sam po sebi seksualan, ali je duboko ispunjen zadovoljstvom.

3. Stavovi koje sam imala o seksu došli su iz moje prošlosti

Zbog religioznog odgoja povezivala sam ogromnu količinu krivnje i srama sa seksom i seksualnošću. Žene koje su imale seks izvan braka bile su označene kao ‘kurve’. Naravno, teško je imati zdrav odnos prema nečemu za šta vam celi život govore da ne bi trebali raditi.

Kroz godinu, shvatila sam da su stavovi koje sam imala o seksu formirani pre nego što sam uopšte bila seksualno aktivna. Više ne povezujući pravila i sramotu sa svojom seksualnošću, napokon sam se dovela do tačke u kojoj sam prihvatila svetost svog bića i počela svesno da dolučujem sa kim ću kako, kada i gde podeliti svoje telo.

4. Toliko je puno ljubavi oko nas

Beznadna sam romantičarka u srcu. Ipak, moja fiksacija na to da sam u vezi često je ostavljala značajnu slepu tačku za sve druge divne oblike ljubavi u svetu. Kad sam se odlučila voleti i prihvatiti samu sebe, postala sam otvorenija, svesnija i zahvalnija za ljubav od porodice, prijatelja i mog Stvoritelja.

Sigurno postoji ljubav u samom vazduhu koji dišem. To je dar i zahvalna sam na njemu. Budući da se moja fiksacija na romantičnu vezu smanjila, napokon mi je postalo jasno s koliko ljubavi sam okružena. Ručno izrađene čestitke od dece, neupitna odanost moje omiljene rođake, iskreni osmeh blagajnika, komšija koji mi pomaže uhvatiti odbeglog psa – sve to su geste ljubavi koju cenim na nov način.

5. Možda nisam spremna za vezu – i to je u redu

U srednjim 30-ima sam i deo mene misli da bih trebala biti spremna da se ‘skrasim’ i nađem životnog partnera. Pre godinu dana, skočila bih na priliku da budem s nekim polupristojnim. Ali sad, svesnija sam sebe i želim rasti i nastaviti se zaljubljivati se u sebe.

Bila sam spremna biti najbolji partner koji mogu. Želim kvalitetno i ravnopravno partnerstvo ispunjeno zdravljem, ljubavlju, obiljem, razumevanjem i rastom. Verujem da je najbolji način da naposletku imamo onu vrstu odnosa kakvu želimo, da budem onakav partner kakvog sami tražimo. Dakle, zadovoljna sam i uzbuđena što rastem, isceljujem, volim i evoluiram u najbolju verziju sebe.

Kad ću ponovo biti spremna za seksualnu aktivnost, veselim se stvarnijoj intimnosti i boljem kvalitetu veze.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.