U trendu

Isprobala izazov „jedan orgazam dnevno“ tokom mesec dana, evo šta se desilo sa njenim organizmom

Od nežnih, ali i dugih do onih intenzivnih zapanjujućih s partnerom, pa do vrhunaca uz zveckanje uzglavlja, uz najbolje seksualne igračke, sve ih je isprobala i veliki je obožavalac istih.

Nikada nisam imala nijedan, a da mi nije ostavio osećaj da mogu osvojiti svet. Pa ipak, za mene i mnoge druge žene koje poznajem oni su retki – kaže Victoria Beardwood, britanska novinarka koja je postavila izazov ‘Svaki dan jedan orgazam’ i opisala kasnije svoje iskustvo .

Statistike pokazuju da 75% svih žena nikada ne doživi orgazam samo od odnosa, čak i uz najbolje stručne savete o seksu, a ipak masturbiraju 62% ređe od muškaraca.

Sve to znači da dame nemaju toliko orgazama. A to je prava šteta, s obzirom na njegove dobrobiti.

Orgazam se više puta povezivao s poboljšanim raspoloženjem i psihološkim, kao i fiziološkim, opuštanjem. Oksitocin – hormon dobrog osjećaja – otpušta se iz hipotalamusa, što može neutralizovati učinke kortizola, čineći da se osećamo manje pod stresom, a pomaže i pri spavanju.

– Takođe može delovati kao prirodni lek protiv bolova – objašnjava psihoseksualna terapeutkinja Clare Faulkner dodajući kako je vredno spomenuti da kada doživimo orgazam, dolazi do velikog povećanja protoka krvi u celom mozgu, osiguravajući mu hranjive tvari i oksigenaciju.

Na osnovnom nivou, postoji i neka nauka koja podupire činjenicu da orgazam povećava cirkulaciju, što može poboljšati zdravlje kože i kose.

Izazov – jedan orgazam na dan 

– Dakle, s… hm, feminizmom na umu, upustila sam se u jednomesečni izazov da doživim barem jedan orgazam dnevno. Tek sam uzela stvari u svoje ruke, koristeći jedan od najboljih vibratora na tržištu. Prvu sedmicu je bio ‘povetarac’. Jedva sam čekala da uskočim u krevet, u mislima dočarati jednu od maštarija koje imam na rotaciji i baciti se na posao. Moji orgazmi su dolazili brzo i intenzivno, kao i san. Bila sam zadovoljna – opisuje Victoria.

U danima koji su usledili, primijetila je da je opuštena i da se mogla bolje koncentrisati na posao.

Ali ubrzo zatim je izazov zapravo postao – … izazov.

– Vratila sam se kući kasno, pod stresom i umorna, i po prvi put ikada masturbacija se činila kao obaveza. Ipak, odlučna da nastavim sa svojim eksperimentom, zgrabila sam vibrator i učinila to. Dok me obuzimao orgazam, celo mi se telo opustilo. Osećala sam se kao da se topim u svom dušeku. Um mi se razbistrio i utonula sam u dubok san, probudivši se osvežena i smirena sledećeg jutra – priča autorka.

Kasnije tokom sedmice provela je veći deo jednog dana negujući glavobolju. Sve što je tad željela je ležati sama u mračnoj sobi, a ne igrati se sa sobom.

Stoga je odgodila masturbiranje do najkasnijeg vremena.

– Volela bih da nisam. Nakon nečega što se može opisati samo kao bleda izvedba, uspela sam dosegnuti vrhunac. Ubrzo nakon toga, moja se glavobolja popravila. Kako se ispostavilo, glavobolje su jedna od bolesti koju bi trebali ublažiti endorfini i hormoni za dobro raspoloženje koji se oslobađaju tokom orgazma – ističe Victoria.

Postoji čak i studija iz 2013. u kojoj je 60% ljudi s migrenom izjavilo da im je seksualna aktivnost ublažila bol.

Koje su dobre strane svakodnevnih orgazama, a koje ne?

– Kad je došao kraj četvrte i poslednje nedelje, imala sam pomešane emocije. S jedne strane, bila sam srećna što sam na kraju izazova. Zadovoljavanje same sebe, nešto što sam nekad jako volela i redovito radila, pretvorilo se u dužnost, što je sigurno izbacilo deo zabave iz toga. To je takođe uzelo svoj danak na mom vibratoru, koji nije imao toliko akcije od pandemije. S druge strane, jasno sam mogla videti pozitivne promene koje je u moj život unelo svakodnevno doživljavanje orgazma – kaže ona ističući kako se oseća opuštenije, što joj je poboljšalo san.

S druge strane, mogla se bolje koncentriati, što je poboljšalo njenu svakodnevicu. Uopšteno, osećala se srećnom, prenosi Myimperfectlife.

– Čak mi je i samopouzdanje poraslo. Možda zato što sam posvećivala vreme nekoj doslovnoj ‘brizi o sebi’, ili možda zato što me sve ovo više dovelo u dodir s vlastitim potrebama i vlastitim telom. Pomoglo mi je da to vidim na način s više opraštanja i ljubavi. I, moja je koža izgledala dobro – navodi.

Treba li da isprobate ovaj izazov od jednog orgazma na dan?

– Dakle, postizanje orgazma svakog dana verovatno ne bih preporučila. Ali predlažem vam da odvojite vreme za vrhunac barem nekoliko puta nedeljno, za zadovoljstvo mentalne i fizičke dobrobiti – savetuje Beardwood.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)