U trendu

Jedna vrsta seksa povećava rizik za rak grla, čak i više od pušenja, tvrdi ugledna doktorka

Karcinom grla čini oko jedan do tri posto svih karcinoma koji se godišnje dijagnostikuju u svetu. Iako se može pojaviti kod žena, ipak je češći kod muškaraca, a činjenica koja posebno zabrinjava je da se pojavljuje u sve mlađoj dobi. Rizični faktori koji se najčešće spominju su pušenje i učestalo konzumiranje alkohola. Međutim, u znatno manjoj meri biće spomenut humani papiloma virus (HPV), koji, prema mladoj lekarki iz Singapura vodeći uzrok nastanka raka grla.

@sadovskaya_doctor

Don’t get scared by it, be aware and know how to protect your health and wellness. #femalehealthtips #femalehealthandwellness #reproductivehealthcare #throatcancerawareness

♬ PAINT THE TOWN RED X CRAZY IN LOVE BY ALTÉGO – ALTÉGO

Na svom TikTok profilu doktorica Daria Sadovskaya objavila je kratku video izjavu s preko 53.000 pregleda, s kojom se suprotstavila tezi da je pušenje uzrok broj jedan za razvijanje raka grla. Kako tvrdi, smatra da oralni seks glavni krivac i daleko nadmašuje i pušenje i alkohol. HPV pripada porodici virusa koji inficiraju genitalije i mogu se preneti u grlo tokom oralnog seksa. Pritom, muškarci su u većem riziku budući da je veća verovatnoća da žene prenose virus što je u svom videu potvrdila i ova mlada doktorka.

– Muškarci imaju veću verovatnoću da će razviti rak grla prilikom čina oralnog seksa, budući da je veća verovatnoća da će žene nositi virus u svom genitalnom području – objasnila je, a prenosi Živim.hr.

Oralni seks može dovesti do HPV infekcije u stražnjem dijelu grla ili blizu krajnika.

Poznati glumac o uzroku HPV-a

Većina karcinoma grla uključuje iste vrste ćelija, ali se koriste specifični izrazi za kategorizaciju područja grla gde je rak nastao. Rak nazofarinksa počinje u nazofarinksu, koji je deo grla odmah iza nosa. Rak orofarinksa počinje u orofarinksu, odnosno delu grla odmah iza usta koji uključuje krajnike.

Poznata je izjava američkog glumca, Majkla Daglasa kojem je 2010. dijagnostikovan rak grla. Na pitanje žali li zbog godina pušenja i pijenja za koje se smatra da su povezani s njegovom bolešću, ovaj je glumac odgovorio pomalo neočekivano.

– Ne. Bez želje da budem previše specifičan, ovaj određeni rak uzrokuje HPV koji zapravo dolazi od kunilingusa – izjavio je tada za Guardian pritom misleći na oralno zadovoljavanje žena.

Iako su muškarci izloženiji, ni žene nisu izuzete, naročito ako njihovi partneri imaju oralnu HPV infekciju.

– Iako žene koje se upuštaju u oralni seks, takođe mogu biti izložene opasnosti, ipak češće su zaražene visokorizičnim sojevima HPV-a putem vaginalnog ili cervikalnog kontakta, što može dovesti do raka grlića materice – rekla je doktorka.

Simptomi koji upućuju na rak grla

Simptomi uključuju hronični loš zadah, stalni bol u grlu, vratu ili ušima i otežano gutanje. Ostali simptomi uključuju krv u pljuvački, poteškoće s disanjem, promene tonaliteta glasa, uporan kašalj i kvržicu u vratu. Kao prevenciju, ova lekarka je preporučila vakcinaciju protiv HPV-a.

– Odlazite na redovne HPV pretrage i preglede, što pomaže u ranom otkrivanju i lečenju infekcija ili abnormalnosti – rekla je dr. Sadovskaya dodajući kako je važno praktikovati siguran seks korišćenjem kondoma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.