Oralni seks i rak grla!?

Pojavila se vest da bi oralni seks mogao da izazove rak grla, i ta vest je, prirodno, izazvala veliku zabrinutost. Šansa da se ovako nešto desi zaista postoji, ali nije naročito velika.

O čemu je zapravo reč? O tome da su neki tipovi humanog papiloma virusa (HPV), kojim je danas zaraženo sve više i više ljudi, odgovorni za neke oblike raka – za rak grlića materice, kao i za različite kancere u analnoj regiji, vaginalnoj regiji, regiji penisa, i, prema najnovijim saznanjima, regiji usne šupljine i grla.

Humani papiloma virus najčešće se prenosi seksualnim putem, mada nisu isključene ni druge mogućnosti – može se preneti kontaktom kože na kožu, kao i preko genitalnih sekreta, sperme, pljuvačke, urina (a u kontakt sa nečim od navedenog možete dospeti i bez seksa – danas se otkrivaju slučajevi šesnaestogodišnjih devojčica zaraženih ovim virusom, devojčica koje nikada nisu imale seksualne odnose).

U tom smislu, zaista je moguće putem oralnog seksa (felacija ili kunilingusa) dobiti rak grla, ukoliko takav seksualni odnos imate sa osobom koja je nosilac ovog virusa. Humani papiloma virus često ne izaziva nikakve simptome, pa zaražena osoba može da nema ni najmanjeg pojma da je zaražena; ono po čemu je humani papiloma virus najpoznatiji, osim po mogućnosti da izazove kancer, jesu kondilomi, tj. genitalne bradavice – ovaj virus ih izaziva.

Osim putem oralnog seksa, nije isključeno da humani papiloma virus dospe u grlo i kontaktom usta-na-usta, mada je to ređa varijanta.

Ukoliko vas je sve ovo isprepadalo, evo i dobrih vesti. Jedna je da, očigledno, humani papiloma virus možete dobiti samo od nekoga ko ga već ima, što znači da su vam šanse za taj nemio događaj znatno manje ukoliko niste skloni čestom menjanju seksualnih partnera; uz to, postojanje ovog virusa u nečijem organizmu može se otkriti HPV tipizacijom (koja, nažalost, nije baš jeftina, ali se može obaviti na svim ginekološkim klinikama). Nisu, izuzev toga, ni svi humani papiloma virusi opasni – ima ih preko stotinu različitih, ali kancer se najčešće pripisuje tipovima 16 i 18. I još, mada postoji mogućnost da vam putem oralnog seksa ovaj virus pređe na grlo (ako je osoba sa kojom ste zaražena, naravno), to se u praksi veoma retko dešava – a da se na taj način dobije rak grla dešava se još ređe.

Sve u svemu, oprez je koristan, i to oprez u vidu izbegavanja promiskuiteta (promiskuitet može nekima biti zabavan, ali uz sve seksualnim putem prenosive boleštine koje vladaju, jednostavno nije bezbedan), korišćenja kondoma prilikom svakog oblika seksa (doduše, ne pomaže kod kunilingusa) i redovne kontrole seksualnog zdravlja oba partnera.

Kada je posredi dobijanje raka grla putem oralnog seksa, za paniku mesta nema, jer su to ipak veoma retki slučajevi – za razliku od raka grlića materice (uzročnici su, kao što smo rekli, određeni tipovi humanog papiloma virusa), koji je jedan od najčešćih uzroka smrti naše ženske populacije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.