Kada bi trebalo izbegavati seks?

Postoji puno tekstova koji odgovaraju na pitanje: „A zašto ne i tad?“, tekstova o tome kako je i u nekim tradicionalno neseksi situacijama bolje ne odbiti seks, jer će vam vođenje ljubavi pomoći da se bolje osećate, da bolje zaspite posle napornog dana, da vam prođe glavobolja… Ipak, i dalje postoje situacije u kojima je zaista, ali zaista, bolje „preskočiti“ seks ili barem biti dodatno pažljiv. Evo i koje su to situacije.

Ukoliko sutradan idete na ginekološki pregled: dobra je ideja uzdržati se od seksa 24 sata pre ginekološkog pregleda. Semena i vaginalna tečnost mogle bi da se zadrže na grliću i u okolini, što bi rezultate nekih analiza (recimo, Papa-testa) moglo da učini manje pouzdanim. Ako su rezultati testova nepouzdani, zašto ste se uopšte izlagale neprijatnosti pregleda?

Infekcija urinarnog trakta: ukoliko imate infekciju mokraćnih puteva, dobra je ideja da s vođenjem ljubavi sačekate dok u potpunosti ne ozdravite, i to iz više razloga. Naravno da biste partnera zaštitile tako što biste ga ubedile da koristi kondom, ali prilikom seksa bi bakterije koje su vam prouzrokovale infekciju mogle da budu „ugurane“ dalje u uretru i bešiku – a to vam ne bi baš ubrzalo oporavak. Pored toga, ako je infekcija iole jača, bilo kakav pritisak penisa mogao bi da za vas bude prilično bolan.

Gljivična infekcija: i ovde je partnera moguće zaštititi kondomom, ali, opet, ne možete zaštititi sebe od pogoršavanja simptoma. Naime, česti simptomi gljivičnih infekcija jesu svrab, upala i crvenilo vulve – a seksualni kontakt bi to mogao da pojača.

Prehlada ili grip: u ovakvoj situaciji seks nije u potpunosti zabranjen, i može vam pomoći da se osetite bolje. Ipak, oprez je neophodan kako biste izbegle da voljenoj osobi prenesete zarazu – zato odaberite pozu u kojoj vam glave neće biti blizu. I, nažalost, bez ljubljenja!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.