U trendu

Ovo je 5 najčešćih simptoma gljivične infekcije

Svaka osoba ženskog pola koja je nekada u životu imala problema sa gljivičnom infekcijom – dobro se seća nepodnošljivog, izrazito neprijatnog svraba.

Drugi učestali simptomi gljivične infekcije mogu biti nalik onima koji prate ostale vaginalne infekcije. Jedino lekar sa sigurnošću može odrediti da li je u pitanju gljivična infekcija ili je reč o nekoj sasvim drugoj infekciji, i to tako što će vaš uzorak urina i ćelija iz vagine poslati na laboratorijsku analizu.

Gljivične infekcije mogu imati negativne posledica ne samo po vaginu već i po tkivo koje je okružuje (poznatije kao vulva). Stručan naziv ove infekcije glasi vulvo vaginalni candidiasis.

Najčešći simptomi

Svrab u vulvarnom i vaginalnom predelu predstavlja najčešći znak ove infekcije. Ponekad je jako intenzivan i trajan. Neprijatnost i svrab takođe mogu preći, putem vaginalnog otvora, do usmina i anusa.

Vaginalno peckanje, bol, crvenilo i upala vulve i usmina česta su pojava kada je reč o ovoj vrsti infekcije. A svi ovi simptomi mogu biti praćeni i otokom.

Lučenje „neobične“ tečnosti iz vagine čija se boja kreće od bistre pa sve do bele, a može sadržati i grudvice i ugruške – još jedan je od simptoma. I dok izlučevina, ukoliko je prisutna kao simptom, može poprimiti pihtijasti oblik, retko kad je prati izraženo jak neprijatan miris, što sa ostalim vaginalnim infekcijama nije slučaj.

Bol prilikom mokrenja koji se javlja kao direktna posledica vršenja pritiska mokraće na već iritiranu vulvu, takođe spada u grupu najčešćih simptoma gljivične infekcije.

Bol prilikom seksualnih odnosa nastupa ukoliko je vulva natečena i iritirana, čineći pri tom seksualni odnos izuzetno neprijatnim. Bolan odnos mogu izazvati i gljivična infekcija, ali i brojna druga stanja i poremećaji.

Iako se smatra da ova infekcija ne spada u seksualno prenosive, sami simptomi – svrab u predelu vagine, peckanje i nesvakidašnje izlučevine – mogu biti znaci seksualno prenosive bolesti. Stoga je više nego preporučljiva poseta lekaru kako bi se sa sigurnošću moglo utvrditi da li simptomi potiču od gljivične infekcije ili od nekog ozbiljnijeg poremećaja.

Gljivična infekcija kod muškaraca

Kod oko 15% muškaraca koji imaju seksualni odnos sa ženskom osobom kod koje je već prisutna gljivična infekcija postoje simptomi infekcije. Najčešći signali ove infekcije kod pripadnika muške populacije jesu izuzetno bolan svrab, peckanje ili bol pri mokrenju. Ono što može smanjiti rizik u ogromnoj meri, kao i kod mnogih polno prenosivih bolesti, jeste korišćenje kondoma.

Lečenje i terapija

Kao što smo već naglasili, izbor metode lečenja i vrste lekova (najčešće su to masti, kreme ili vaginalete) treba prepustiti ginekologu.

Za sve gljivične infekcije karakteristično je to da je potrebno duže vreme da se izleče i da pacijenti (oba partnera) redovno upotrebljavaju preporučene preparate i lekove.

Uzroci gljivičnih infekcija mogu biti različiti i ne moraju da znače seksualno neverstvo jednog partnera ili krivicu i obavezu za samo jednog partnera.

6 komentara
 1. 000000

  Evo vec mesec dana kako mi se ovo desava.Svako vece pre spavanje se tusiram ponekad i dva puta na dan i uvek kada pogledam gacice one su nekako prljave(od sekreta vrv) a ne razumem jer pre je prolazilo i po nekoliko dana od tusiranja i gace su mi bile ko nove.Procitala sam ovde za taj svrab ja i to osecam isto tako okp mesec dana malo manje i jako se plasim da nije ta infekcija jer ne zelim da idem kod ginekologa ja ustvari to ne zelim nikpme ni da kazem a kamoli da idem kod njega.Inace imam 14 godina i nisam dobila mrnstruaciju sto je i dobro ali me brine ovo o cemu sam pricala.

 2. Anonimni

  Htela sam samo a pitam moja cerka ima 13 godina a uskoro će 14.Oseca povremeni svrab na vagini već duže vreme a ima malo crvenilo.Nije dobila menzus ali se ipak plašim da li je nešto ozbiljno?

 3. Boba

  Drage Majo i Sonja. Ovo nije mesto gde treba da trazite odgovor na svoje muke. Idite kod lekara i dobicete odgovor na sva svoja pitanja a sto je najvaznije dobicete i strucnu pomoc. Pozdrav i sretno.

 4. bambi

  Dok je bilo jedan covek i jedna zena, dva su tjela a jedna je sjena, sve je bilo u redu. E sada je dosla moda jedan covek, hiljadu zena, hiljadu poza, mekece koza!

 5. Maja

  Da li je opasno ako boli klitoris? Unutra je malo crveno i na dodir boli.

 6. Sonja Lekić

  Imam svrab i blago peckanje, ali uglavnom jak svrab već 2 dana… Odnose nisam imala 2 meseca, a tada sam imala nezaštićeni odnos. Da li je u pitanju samo infekcija ili je moguće da se simptomi neke bolesti, ne daj Bože, pojave tek sada?

Napišite komentar