U trendu

Mogu li „loši momci“ stvarno da se promene zbog vas?

Možemo li nekoga stvarno da promenimo? To pitanje često postavljaju stručnjakinji za seksualne odnose, Trejsi Koh. Njen uopšteni savet je da izbegavate loše muškarce jer ni dobri nisu dosadni.

– To me uglavnom pitaju žene koje žele da promene partnera. I uvek je to simpatična žena koja pita da li može da promeni „lošeg momka“. Postoji vrlo kratak odgovor na ovo pitanje: „Žele li oni da se promene?'“ – kaže Koh.

Većina žena misli da je trik znati razliku. Ali stvar je u tome što u početku nema nekih vidljivih znakova „razlike“. Što često znači da ste uvučeni u toksičnu situaciju pre nego što shvatite koliko je sati.

Evo šta Koh kaže o šansama da promenite „lošeg partnera“:

Varalica

– Već ste tri meseca u vezi kada se ispostavi da je vaš partner varao svoju bivšu partnerku sa vama. Treba li da prekinete vezu? Prva i najvažnija informacija koju treba da znate je sledeća: „Je l’ često varao mnoge partnerke ili je to bilo samo jednom?“ Ako mu je to životna navika, vesti nisu dobre – kaže Koh.

– Još jedno važno pitanje koje treba postaviti je „zašto su to uradio“. Otkrijte okolnosti zbog kojih se ovo desilo. Zatim se zapitajte: „Je l’ vaš odnos drugačiji od njegovih prethodnih veza“ i „Je l’ srećniji s vama nego s prethodnom partnerkom“ – dodaje Koh.

Ako se pokaje zbog onog što je učinio to verovatno znači da mu varanje nije navika i dajte mu priliku da se promene, ali držite oči širom otvorene

Previše izlazaka

Prvo definišite šta je „zabava“. Ako ima problema sa zloupotrebom opojnih droga, nastavite vezu na sopstvenu odgovornost. Ako niste dugo u vezi, Koh savetuje da prekinete.

Ako je to više zabava nego zavisnost, odnosno ako je vaš partner stariji i još uvek voli često da lumpuje zapitajte se šta je razlog tome. Je li to uvek radi ili je to reakcija na nešto što se nedavno dogodilo?

Okolnosti se računaju, ali čak i ako se čini da postoji dobar razlog, ipak budite oprezni.

– Otvoreno mu recite šta možete da prihvatite, a šta ne i pogledajte kakvu reakciju ćete dobiti. Da li je spreman na kompromis? Ako da, gledajte koliko će to da poštuje. Dajte mu jednu, dve šanse, a ako nastavi po starom, prekinite vezu – dodaje Koh.

Ne želi brak

Većina muškaraca govori ono što misle i misle ono što kažu. Ako je rekao da ne želi brak – hoće li promeniti svoje mišljenje vremenom, zavisi od nekoliko varijabli.

– Koliko ima godina? Recimo, 22-godišnjak koji želi da ostane samac je ipak drugačiji od 50-godišnjaka koji želi isto. Ono što želimo od života menja se kako starimo. Što je momak mlađi, to je veća šansa da se predomisli – kaže Koh i dodaje da partnera pitate zbog čega ne želi brak s vama ili generalno.

Saslušajte razloge i pokušajte da pronađete kompromis koji bi vas oboje mogao usrećiti. Ako nije spreman sada, pitajte ga kada će biti. Ako je odgovor nikada, to nije dobar znak. Ako pristanu na neki vremenski okvir, pružite im šansu.

Sebičan je i loše se odnosi prema vama

– Nema ničega zabavnog u tome da se prema vama odnosi loše. Ako ste s nekim ko je verbalno ili fizički nasilan, odmah idite. Pronađite podršku koja vam treba i napravite plan za odlazak – kaže Koh.

Ako je problem to što je sebičan, ne razmišlja i svoje potrebe stavlja na prvo mesto, ključno pitanje koje treba da postavite je kako se odnosi prema sebi? Vide li problem u tome kako se odnose prema vama? Ili to samo vi primećujete?

Problem s popravljanjem „lošeg momka“ je taj što većina ne želi da se promeni. Vrlo je malo onih koji su svesni da ne čine dobre stvari. Vrlo malo ljudi priznaje da ima problem.

– Ništa me više ne iznervira od žena koje kažu da su „fini momci dosadni“. „Loši momci“ su dosadni. Oni su ti koji su predvidljivi jer gotovo uvek ne uspeju da održe svoja obećanja. To je osoba koja će vas i dalje varati, povređivati i razočaravati – rekla je Koh.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)