U trendu

Mogu li muškarci da dožive višestruke orgazme?

Iako moderna istraživanja pokazuju da muškarci i žene u jednakoj meri vole i žele seks, neke razlike između polova u pogledu seksa ipak postoje – makar se svodile na one biološke.

Prva značajna razlika je vreme postizanja orgazma – koje za više od 80 odsto žena u proseku iznosi bar desetak minuta, dok većina muškaraca može da bude „gotova“ za minut do dva snošaja, prenose inostrani mediji rezultate naučnih istraživanja.

Naučna istraživanja su, s druge strane, pokazala da su žene „blagoslovene“ činjenicom da mogu da dožive višestruke orgazme – bilo zaredom ili s malim prekidima između njih.

Najveći zabeleženi broj orgazama u laboratorijskim uslovima iznosi 134, a doživela ih je žena u tridesetim godinama koja se samozadovoljavala.

Broj ženskih orgazama u spavaćoj sobi i s partnerom ipak je znatno manji, mada nema prepreka da bude višestruk.

A šta je s muškarcima?

Tim pitanjem pozabavila se dotorka Ava Kadevl, seksolog i autor brojnih knjiga o seksu.

“Muškarci mogu da dožive višestruke orgazme i to nije tako retko kao što se čini. Ali, za to je ključno znati (i osećati) razliku između ejakulacije i orgazma”, kaže Kadvel.

Ona je objasnila da je orgazam deo seksualnog iskustva koje se događa između dve do sedam sekundi pre ejakulacije. Reč je o kombinaciji povećane osetljivosti celog tela, ubrzavanja disanja i naviranja krvi i raznih osećaja od skrotuma do penisa.

“Ejakulacija je poslednji korak stimulacije i uključuje izlučivanje semene tečnosti, kao i otpuštanje neurotransmitera koji šalju telo u fazu „odmora i opuštanja“.

Nakon ulaska u tu fazu, muškarac je nezainteresiran za seks – bar neko vreme. Muškarci koji odlažu vrhunac, odnosno koji su razvili tehnike sprečavanja ejakulacije, mogu da dožive orgazam bez otpuštanja sperme.

Iako nije sigurno koliko tačno muškarci mogu da dožive orgazama pre nego što ejakuliraju, istraživanje para seksologa Masters i Džonson je pokazalo da postoji bar jedan muškarac koji može da postigne tri orgazma za deset minuta.

Koja je njegova tajna?

Odlično uvežbani karlični mišići, isti oni koji su odgovorni za zaustavljanje mlaza urina, objašnjava Kadvel.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.