U trendu

Ova rečenica uništi svaku vezu, upozorava psihološkinja s Harvarda sa 20 godina iskustva

Zdrava komunikacija ključ je svake uspešne veze, a pored onog što prećutite, jednako važno je i ono što izgovorite svom partneru, a što može da nanese nepovratnu štetu.

Kortni Voren, psiholog školovana na Harvardu i autorka knjige „Osloboditi bivšeg“, koja već 20 godina radi sa parovima, otkrila je da prezir najviše šteti komunikaciji sa partnerom.

Evo šta je Voren napisala o preziru u vezama.

„Prezir je uverenje da je osoba niža od tebe, bezvredna ili da zaslužuje podsmeh i podsmeh. Kada neko gaji prezir prema svom partneru, on takođe oseća da ga opravdano ponižava, sramoti ili povređuje. Jedna fraza koja izražava prezir i koju sam najčešće videla da uništava veze je: ‘Da se ​​samo nikada nismo sreli’.“

Evo još nekih fraza u kojima se može pojaviti prezir:

„Upropastio si mi život.“

„Ti si smetnja.

„Nije me briga šta mislite ili kako se osećate.“

„Ti si patetičan.“

„Nisi vredan mog vremena.“

„Duguješ mi. Trpio sam te godinama.“

„Da nismo imali dece, do sada bih te ostavio.

„Gadiš mi se.“

„Niko drugi te ne bi želeo.“

Prezir se takođe može preneti neverbalnim gestovima, kao što su prezrivi govor tela ili dramatično okretanje očima. Sve ovo služi za omalovažavanje druge strane i time stvara razliku u moći. To na kraju može uništiti temelje zdrave romantične veze i dovesti do nižeg zadovoljstva, prenosi Zadovoljna.rs.

Kako stvoriti zdraviju dinamiku odnosa

Ako osećate prezir prema svom partneru, postoje načini da se borite protiv toga kako to ne bi naštetilo vašoj vezi.

Pauza: Kada se osećate uzbuđeno ili emocionalno uznemireno, odvojite trenutak pre nego što bilo šta kažete. Pažljivo birajte reči i vodite računa da komunicirate sa poštovanjem i ljubaznošću.

Preuzmite odgovornost: Ovo uključuje priznanje vaših izbora, obrazaca i vašeg učešća.

Izvinite se: Iskreno recite da vam je žao kada učinite nešto loše i štetno.

Naučite da produktivno raspravljate: Vi i vaš partner ste tim. Cilj je da komunicirate na načine koji potvrđuju vašu posvećenost, želju za povezivanjem i međusobno poštovanje.

Ne zaboravite na svoju ljubav prema svom partneru: kada želite da ga kritikujete ili promenite, setite se zašto ste se uopšte okupili pre nego što date konstruktivnu povratnu informaciju.

„Najčešći savet koji dajem ljudima je da pokušaju da pronađu zahvalnost. Uvek možemo nešto naučiti iz nesuglasica u našim odnosima. Potražite nešto pozitivno za svaku interakciju, čak i ako je proces uznemirujući“, kaže Voren.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar