U trendu

Ove stvari nikako ne bi trebalo da radite pre seksa

Žene nikada ne bi trebalo da idu u toalet da uriniraju pre seksa, jer ako uriniraju pre toga, povećavaju rizik od bolnih urinarnih infekcija, kaže urolog David Kaufman.

On navodi da je ideja da žene treba da uriniraju pre seksa, kao i posle, toliko uobičajena da se pretvorila u globalni mit u koji svi veruju, piše Dejli mejl.

On, međutim, ističe da je jedan deo mita tačan – onaj po kome žene moraju da uriniraju posle seksa, jer na taj način bakterije sa kojima je došla u kontakt, a koje su čest uzročnik infekcija mokraćnih puteva, nestaju, odnosno ispiraju se.

Ali s druge strane, mokrenje pre seksa je najveći uzrok cistitisa na medenom mesecu, odnosno infekcija povezanih sa seksom.

Seks kao uzrok problema

A prekomerni seks može biti opasan po zdravlje žena, smatraju lekari. Produžen seks, kao i nekoliko veza dnevno, mogu izazvati infekciju urinarnog trakta ili tzv. cistitis na medenom mesecu. Iako ima romantično ime, ova bolest može biti veoma bolna, piše Žensko zdravlje.

Infekcija je češća kod žena koje nikada nisu rađale, a neke žene mogu da je dobiju nakon svakog seksualnog odnosa. Rizik se može smanjiti mokrenjem nakon seksa, primetila je Beverli Vipl, profesor na Univerzitetu u Nju Džersiju.

Simptomi

Simptomi se obično javljaju u roku od jednog ili dva dana, a karakterišu ga bol pri mokrenju, učestalo mokrenje, promena boje urina i bol u predelu iznad stidne kosti. Ako se ne leči na vreme, može da izazove infekciju bešike i bubrega, piše About.com.

Lečenje

Čim primetite prve simptome, preporučljivo je potražiti pomoć lekara. Ako je potrebno, on će propisati antibiotike za lečenje infekcije.

Takođe, treba povećati unos vode ili soka od brusnice, što će podstaći mokrenje, a samim tim i čišćenje bakterija iz urinarnog trakta. Dok se infekcija ne izleči, najbolje je izbegavati seks.

Ne pije se svaki lek pre seksa!

Antihistaminici, lekovi koji obično deluju na smanjenje simptoma alergije kao što su osip, otok, koprivnjača ili svrab, su nešto što žene ne bi trebalo da uzimaju pre seksa.

Naime, istraživanja su pokazala da antihistaminici deluju tako što opuštaju sva tkiva tela – od usne duplje do genitalnog područja.

Kao rezultat toga, ženi će biti teško da postigne uzbuđeno stanje, što će takođe smanjiti količinu vaginalne sluzi. On je tu da učini seks prijatnim, ali takođe podstiče orgazam, tako da je tableta protiv alergije ta koja bi mogla da učini seks manje prijatnim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.