U trendu

Ovih 5 promena dešava se sa telom žene ako duže vreme nema seks, otkrivaju lekari

U nedostatku seksualnih odnosa kod žena se pogoršavaju menstrualni bolovi. Suprotno uvreženom mišljenju, seksualni odnos za vreme menstruacije može ublažiti menstrualne grčeve…

1. Želja za seksom polako nestaje
Kod seksualnog nagona važi pravilo ‘koristi ga ili ga izgubi’.

– Ljudi koji se uzdržavaju od seksa s vremenom počinju da se osećaju tromo, a želja za seksom polako nestaje. Neki od mojih klijenata to stanje opisuju starom poslovicom ‘Daleko od pogleda, daleko od srca’ – objašnjava dr. Sari Cooper, seksualna terapeutkinja.

2. Vaginalne stenke se opuštaju
Ovaj problem se uglavnom odnosi na žene koje ulaze u menopauzu.

– Ako starije žene nemaju redovno seksualne odnose, vaginalne stenke se opuštaju, a ako se ponovo odluče na seksualne odnose to može biti jako bolno – napominje dr. Cooper.

3. Menstruacije su bolnije
U nedostatku seksualnih odnosa kod žena se pogoršavaju menstrualni bolovi. Suprotno uvreženom mišljenju, seksualni odnos za vreme menstruacije može da ublaži menstrualne grčeve.

– Materica je mišić, a mnoge žene za vreme orgazma zapravo doživljavaju kontrakcije maternice što uzrokuje brže izbacivanje krvi. Grčevi se smanjuju, a menstrualna krv lakše izlazi iz tela. Takođe, može doći do povećanja nivoa endorfina što isto pomaže kod menstrualnih grčeva – objašnjava dr. Robert Schneider.

4. Smanjena je lubrikacija
Još jedna nuspojava, koja se prvenstveno odnosi na starije žene, je problem lubrikacije vagine nakon apstinencije. Uz lubrikaciju pojavljuje se i problem stanjivanje stenki vagine, a oboe su posljedica nedostatka hormona estrogena.

– Mlade žene koje imaju 20 ili 30 godina, imaće puno estrogena koji će osigurati da ta tkiva ostanu zdrava, elastična i podmazana za vreme apstinencije. Kod žena od, na primer 60 godina, jednom kad estrogen nestane, ne vraća se – izjavila je dr. Lauren Streicher.

5. Manji je rizik od polnih bolesti
Ne samo da će smanjiti rizik od dobivanja neke spolne bolesti, već i od infekcija urinarnog trakta.

– Seksualni odnos je krivac za povećanje rizika od infekcije urinarnog trakta – objasnila je dr. Streicher.

Većina urinarnih infekcija se pojavljuje do 24 sata nakon polnog odnosa, a ‘Američki magazin porodičnih lekara’ je otkrio kako je ‘učestalost seksualnih odnosa najbolji pokazatelj koje osobe će imati učestale upale urinarnog trakta, prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.