Spavati zajedno s novim partnerom (1)

U ovom slučaju, "spavati" nije eufemizam za seksualne odnose, već znači bukvalno to – spavati. U zajedničkom krevetu. I uspeti da se naspavate i odmorite, što, kad počnete da delite krevet s nekim, može da ne bude lako.
Malo ko će o tome razmišljati već prvi put kad deli postelju s voljenom osobom, ali pokazalo se da ćete i nadalje spavati na istoj strani kreveta na kojoj spavate i prvi put. Naravno, to nije nikakav problem ako vam odgovara da spavate na toj strani kreveta (recimo, onoj koja je bliža vratima, ili onoj koja je bliža kupatilu), ali ako vam to ne odgovara, biće prilično teško promeniti stranu – u devet od deset slučajeva spavaćete na istoj strani kreveta dokle god ta veza traje. Nije da je to najbitnija stvar u vezi, daleko od toga, ali može da bude izvor iritacije.
Spavanje u naručju voljene osobe ili obmotan oko voljene osobe. Zvuči divno, zar ne? I jeste – ako niste među onima koji maženje vole, ali ipak žele da imaju sopstveni prostor za spavanje, bez toga im jednostavno ne uspeva da se naspavaju. U takvim situacijama kompromis može da bude odlično rešenje – malo maženja i umiljavanja pre spavanja, a onda se svako odvoji na svoju stranu. Biće tu neprijatne situacije kad morate da kažete: "Sada bih da spavam", i to bi bilo dobro ublažiti uz: "Volim te", kako se voljena osoba ne bi osećala povređeno, ali je bitno da postignete da spavate onako kako vam odgovara, jer bi vam hronična neispavanost ugrozila i zdravlje i vezu.
Hrkanje i/ili nemirno spavanje mogu da budu ozbiljan problem. Ne govorimo sad o tome da voljena osoba povremeno (kad je bolesna, recimo) tiho hrče, ili o tome da se ponekad desi da vas ćušne u snu. Govorimo o situacijama kad od hrkanja jedno od vas dvoje ne može da spava, ili zbog nemirnog spavanja voljene osobe završi izbačeno iz kreveta i/ili s modricama. To već nikako nisu stvari za šalu. U slučaju nemirnog spavanja, može da pomogne veći krevet ili spavanje u odvojenim krevetima. A u slučaju glasnog hrkanja, preporučljivo je spavanje u odvojenim sobama, kao i to da osoba koja hrče poseti lekara, jer se može raditi o ozbiljnom medicinskom problemu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.