U trendu

Šta sa osetljivima?

Dok smo zaljubljeni, mnogo toga nam na partneru (partnerki) može izgledati baš slatko, baš simpatično. Recimo, vaš dragi (draga) je osetljiv – na sve. Dobro, mislite, to je simpatično, mazićete ih i paziti i oni će se osećati voljeno i zaštićeno i sve će biti u najboljem redu. Tako i radite: mazite ih i pazite i maksimalno se trudite oko njih, a kad vam kažu da im nešto smeta (a smeta im sve živo), trudite se da to više ne radite, ne pričate, ne mislite…
Posle nekog vremena, prosto počnete da se osećate paranoično. Njima baš sve smeta. Tako su ranjivi i osetljivi i tako ih je lako povrediti. Hoće li se osetiti povređeno ako… Ako uradite to-i-to (nešto sasvim bezazleno), da li će ih i to povrediti? Jeste, za vas je to nešto bezazleno, ali kako će to vaš osetljivi dragi (draga) videti? Da li će biti povređeni? Postanete opsednuti razmišljanjem koja bi sve sitnica mogla vaše voljene da natera da se osete povređeno (bez obzira na to što uopšte niste želeli da ih povredite). Pitate se kada će svejedno pući i optužiti vas za gomilu stvari kojih se i ne sećate i ni na koje niste ni pomislili.
Posle nekog vremena, takva situacija postane nepodnošljiva. Ipak, vi volite svog osetljivog dragog (ili svoju osetljivu dragu). Situacija jeste nesnosna i stvarno više niste u stanju da trpite takvo ponašanje, ali, eto, volite ih i ne želite da ih ostavite. Šta učiniti? Kako popraviti situaciju?
Starom dobrom komunikacijom. Zvuči suviše jednostavno da bi bilo istinito? Komunikacija je jedino rešenje za takav problem. Iskrena i otvorena komunikacija može nam prilično pomoći da ne preuveličavamo i ne dramatizujemo stvari – da ne vidimo problem tamo gde ga nema.
E, sad, može se desiti da vaš osetljivi dragi (osetljiva draga) ne želi iskrenu i otvorenu komunikaciju. Može se desiti da apsolutno odbije svaki razgovor i kategorički ustvrdi da je on/ona u pravu. Moguće je da njima odgovara situacija takva kakva je, da vi stalno obigravate oko njih, i da ne žele to da menjaju. Ako se radi o takvoj vezi, a vi i dalje ne želite da odustanete od te veze i da nađete nekoga ko "manje drami", može se desiti da je neophodna pomoć stručnjaka.
Ipak, u većini slučajeva, to nije neophodno. Jednom kada se prava komunikacija uspostavi, stvari dospeju na normalu – i veza može da potraje dugo, dugo, na obostrano zadovoljstvo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.