U trendu

I mali i veliki psi pate od istih stanja, ali jedna vrsta živi duže, evo i zašto

Ovo bi moglo da bude iznenađenje za vlasnike kućnih ljubimaca

Naučnici su otkrili razloge zašto mali psi žive duže od velikih pasa pasa, a rezultati bi mogli da budu iznenađenje za vlasnike kućnih ljubimaca.

Istraživači sa Univerziteta u Vašingtonu otkrili su da i mali i veliki psi pate od istih zdravstvenih stanja, ali su veće rase sklonije težim bolestima. Tim je analizirao više od 25.000 pasa 238 rasa, a rezultati su objavljeni u časopisu PLOS, prenosi Miror.

Otkrili su da se veći psi češće suočavaju sa stvarima kao što su rak, bolesti povezane sa kostima, gastrointestinalni problemi, neurološka i endokrina stanja, problemi sa ušima, njuškom ili grlom i zarazne bolesti. S druge strane, manji psi su češće imali očne, srčane i respiratorne probleme, kao i bolesti jetre ili pankreasa. Ali iznenađujuće, izgleda da veličina psa nije uticala na učestalost bolesti bubrega ili urinarnog trakta.

Nalazi ukazuju na to da, iako veći psi ne pate od više zdravstvenih stanja nego manji psi u celini, kod njih postoje određeni obrasci rizika za pojedine bolesti, što bi na neki način moglo da objasni razlike u životnom veku, istakli su stručnjaci.

Istraživači su naglasili da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se razjasnile sve veze između starosti psa, veličine i prevalencije bolesti.

„Ova studija ne potvrđuje konačnu uzročnu vezu između veličine psa, starosti i bolesti. Međutim, nalazi bi mogli da dovedu do dubljeg razumevanja tipova stanja koji bi mogli da budu u osnovi kraćeg životnog veka većih pasa“, naveo je autor istraživanja Junbi Nam.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar