U trendu

Koliko dugo pas može da ostane sam u kući?

Ljubimac u kući donosi sa sobom velike radosti, ali i veliku odgovornost i zahteva brigu kao i malo dete. Iako za razliku od dece ljubimce možete ostaviti same čak i u najmanjoj dobi, pitanje je koliko dugo ljubimci zaista mogu da budu sami.

Istraživanje je pokazalo da štenci moraju da obavljaju fiziološke potrebe na sat po mesecu starosti. To znači da će pas koji ima tri meseca obavljati nuždu svaka tri sata.

Odrasli psi nuždu obavljaju na svakih šest do osam sati, dok stariji psi, iako sporiji, nuždu obavljaju na dva do šest sati.

Predugo zadržavanje urina ne samo da nije ugodno za psa već može dovesti i do nezgoda u kući i infekcije urinarnog trakta, navodi „Indeks“.

Psu je potrebno osigurati izlazak svakih četiri do šest sati, a ako ste u tom razdoblju na poslu, iskoristite pauzu ili iskoristite usluge neke treće osobe ili suseda kako bi izveo psa da obavi fiziološke potrebe.

Ako je pas previše vezan uz vlasnika, potrebno je da se pozdravite s njim pre odlaska iz kuće, možete mu dati i poslasticu neposredno pre nego što ćete otvoriti vrata.

U međuvremenu, igrajte se s ljubimcem kada ste kod kuće da stvorite pozitivan osećaj kod psa da je njegov dom toplo mesto. Ipak, igranje izbegavajte neposredno pre nego što ćete izaći iz kuće jer će pas biti podstaknut na igru umesto da bude smiren kada izlazite iz stana.

Nagla prevelika interakcija koju ima sa vama tokom igre naglo će biti prekinuta vašim odlaskom, i to može da uznemiri psa.

Takođe ne bi trebalo da se previše „radujete“ psu kada se vratite kući, jer pas treba da stekne naviku da su vaš odlazak i dolazak kući normalne pojave.

Sačekajte da se smiri i onda ga pomazite ili se igrajte sa njim.

Naravno, psi su socijalna bića i ako idete negde veći deo dana, pre odlaska i po dolasku osigurajte psu dugu šetnju.

Ne samo da im je potrebna vežba već i socijalna interakcija, koja podrazumeva i sam prolazak pored drugih pasa na ulici.

Definisati precizno koliko je sigurno ostaviti psa samog u kući je vrlo teško, jer svaki pas je individualna jedinka.

Svakako, odraslog psa bi trebalo izvoditi svakih četiri do šest sati pa se to može uzeti kao razdoblje u kojem je ljubimac siguran u samoći.

(B92)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar