Pas često liže šapu? Razlog može biti ZABRINJAVAJUĆI

Vlasnici pasa ponekad vide da njihov ljubimac liže svoje šape. Normalno je ako to čini s vremena na vreme zbog sređivanja dlake, nakon šetnje jer su mu šape uprljane, posle jela i u drugim situacijama. Ali, možda je i psihičko oboljenje.

Međutim, dešava se da pas učestalo ili čak neprestano liže šape, pa dlaka na njima zbog pljuvačke, posebno između prstiju, promeni boju, što se najlakše primeti kod pasa bele dlake.

Pročtiajte još: Psi vrlo lako mogu da prenesu zarazu na vlasnika, jer možda imaju ZOONOZU

Razlozi intenzivnog lizanja šapa su raznoliki, ali direktan povod ovakvom ponašanju je nelagoda koju pas oseća na šapama, bilo da je to svrab, peckanje, bol ili drugi tip iritacije. Ako pas počne sa ovim činom naglo, prvo pada na pamet da je možda povredio šapu, posekao se, zgazio u nešto što je iziritiralo kožu ili možda nagazio na nešto što se zabolo u šapu.

Povreda?

U ovom slučaju vlasnik treba detaljno da pregleda šape, malo pomalo razmičući dlaku, da nešto ne bi promaklo, kao i područje između prstiju i u bazi nokta.

Pregledajte šape i pre odlska kod veterinara.
Ovo treba uraditi čak i ako se planira poseta veterinaru, jer će pas radije pustiti vlasnika da mu pregleda šape, kod kuće i u opuštenoj atmosferi, nego veterinaru, na stolu u ambulanti. Ako vlasnik utvrdi gde se nalazi povreda ili bilo kakva promena, to će pomoći i psu i veterinaru da poseta ambulanti i intervencija budu kraće, efikasnije i manje stresne.

Infekcija?

Crvenilo među prstima, na jastučićima, vlažna i ulepljena dlaka i njeno opadanje mogu biti znaci infekcije, pe je u ovom slučaju obavezna poseta veterinaru. Nekad se među prstima može zakačiti i krpelj, pa ukoliko niste sigurni da ga možete sami izvaditi, prepustite to stručnjaku. Takođe, ako je ovo slučaj, poboljšajte zaštitu protiv ektoparazita.

Popino prase
Na šapama se mogu javiti i izrasline i otoci različitog porekla, ali se najčešće javljaju kad popino prase probije kožu i zabode se u tkivo. Popino prase mora se obavezno izvaditi. Nekada nakon nekoliko dana previjanja šape, rana sazreva, stvori se apsces u kom se lako pronalazi strano telo, ali u nekim slučajevima teško ga je pronaći, pa se mora obaviti hirurška intervencija.
Alergija?

Neretko alergije mogu izazvati svrab koji se često javlja baš na šapama i ne da mira psima. Pas zbog svraba liže i gricka šape i na taj način stvara povrede na već iziritiranoj koži, što može dovesti do sekundarne bakterijske infekcije. Zato, ukoliko se infekcije i promene na koži javljaju često i praćene su svrabom, treba posumnjati na postojanje neke alergije.

Ukoliko je pas stariji od decenije možda je tumor…

Tumor?

Postoje različiti tumori koji mogu zahvatiti šape, a najčešće se javljaju kod pasa koji su stariji od 10 godina. Dolazi do otoka prsta ili jastučeta i do posledičnog šepanja. Dijagnoza se postavlja na osnovu rendgenskih snimaka, citologijom, a potvrđuje biopsijom.

Poremećaji psihe psa mogu dovesti do oboljenja. Psi kao i ljudi mogu imati psihičke poremećaje, pa i ovaj dovodi do učestalog i pojačanog lizanja šapa, koje najčešće počinje zbog dosade ili frustracije, a kasnije postaje potreba psa. Lizanjem pas skida dlaku, konstantno povređuje kožu, koja je na pogođenim mestima crvena i zadebljala i podložna infekcijama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.