U trendu

Mislite da vaš pas razume sve što mu govorite: Ovo će vas razočarati

Uprkos „ljudskim“ slušnim sposobnostima za tumačenje zvukova govora, psi ne čuju suptilne razlike između reči na način na koji to ljudi rade, otkrio je tim naučnika, piše CNN.

Reči se sastoje od zvukova govora, koji, ako se promene, menjaju celo značenje. Na primer, pas se može pretvoriti u kas.

Istraživači sa Univerziteta Eötvös Loránd u Budimpešti merili su moždanu aktivnost pasa tehnikom zvanom elektroencefalografija, koja je uključivala lepljenje elektroda na glave životinja.

Stručnjaci su otkrili da psi, koji nisu posebno obučeni za eksperiment, mogu brzo i jasno razlikovati poznate reči s uputstvima i vrlo različite besmislene reči.

„Aktivnost mozga je drugačija kada slušaju uputstva koja znaju i vrlo različite besmislene reči, što znači da psi prepoznaju te reči“, rekla je autorka studije Lilla Magyari.

Vlasnički psi su imali elektrode pričvršćene na glavu i puštali su im niz reči dok se merila aktivnost mozga.

Međutim, životinje nisu obraćale pažnju na male razlike između poznatih reči i besmislenih reči sličnog zvuka. Umesto toga, subjekti koji se bave proučavanjem pasa obradili su ih kao istu reč, rekla je Magyari.

Psi su poznati po svojim slušnim sposobnostima i sposobnosti da dobro čuju reči i zvukove, rekla je Magyari, i dodala da mogu razlikovati zvukove govora.

„Međutim, čini se da oni zapravo ne obraćaju pažnju na sve zvukove govora“, rekla je dodajući da bi dalja istraživanja mogla objasniti zašto.

Magyari je rekla da je studija takođe potvrdila da psi zapravo slušaju ljudski govor, kako je sugerisano u prethodnim studijama i ne reaguju samo na poznate ljude ili govor tela.

„To zaista pokazuje da psi mogu da razlikuju reči koje znaju od besmislenih reči“, rekla je ona, ističući da su vlasnički psi zabeležili aktivnost mozga čak i kada slušaju uputstva izgovorena nepoznatim glasom, izgovorenim kroz zvučnik.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.