U trendu

Nikad nemojte davati psu ovu hranu bez obzira na to koliko vas molio

Molećivom pogledu psa teško je odoleti, a kad nešto poželi da pojede, neprestano će zuriti u svoje vlasnike. Ipak, postoji hrana koju naši četvoronožni prijatelji nikada ne bi smeli da okuse.

Masno meso

Masna šunka, kobasice i pečenje zabranjeni su za pse. Veterinar Tim Montgomeri rekao je za Dejli Mejl da psi teško vare namirnice s visokim udelom masnoća koje mogu da dovedu do komplikacija.

„Svaka hrana koja sadrži puno masti može uzrokovati želudačne smetnje i u teškim slučajevima pankreatitis“, pojasnio je dr. Montgomeri.

Psu slobodno ponudite nemasne komade piletine ili ćuretine.

Beli i crni luk

Kada je u pitanju začinjavanje hrane, luk i beli luk su neizostavni i sastojci većine jela. Ali, oni sadrže hemikalije koje bi mogle da naštete psima. Obe vrste luka sadrže tiosulfat koji je otrovan za pse. Tiosulfat napada njihove crvene krvne ćelije i može uzrokovati anemiju ako ga jedu u prevelikim količinama.

Kolači s suvim grožđem

Mnogi u praznične kolače dodaju osušeno voće, ali ono, poput suvog grožđa, što za neke pse može biti kobno. Posebno je zastrašujuće što simptomi trovanja mogu postati uočljivi tek nakon par dana, a tada je uglavnom prekasno da pomognete svom ljubimcu, tvrdi veterinar.

„Nije potpuno jasno zašto nekim psima grožđe i suvo grožđe ne škode, a drugima škode, pa je važno da ovo upozorenje shvatite ozbiljno“, poručio je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)