U trendu

Oprez: Ovo prolećno cveće otrovno je za pse

Stiglo je proleće i priroda se budi, ali vlasnici pasa sada treba da budu na oprezu. Postoji prolećno cveće koje je otrovno za pse.

„Važno je biti svestan cveća koje bi moglo da bude otrovno za pse u vrtovima i šetnjama“, kaže Šenon Kiri za House Beautiful.

Ako vaš pas pojede biljku ili cvet za koji se zna da je otrovan, morate biti spremni da ga odmah odvedete kod veterinara.

Evo na koje prolećno cveće treba obratiti pažnju.

Lale

Iako su obožavane, lale su izuzetno otrovne za kućne ljubimce, posebno lukovice. Ako ih pas pojede, to može dovesti do povraćanja i proliva.

Narcisi

Narcisi su zbog svojih žutih cvetova omiljen prolećni cvet, ali treba ih držati podalje od četvoronožnih prijatelja. Trener pasa Džo Natkins kaže da mogu biti opasni i dovesti do povraćanja, pojačanog izlučivanja sline i srčane aritmije.

Visibabe

Vesnici proleća kod pasa mogu da izazovu povraćanje i proliv. Kad krenete u šetnju, budite oprezni ako vaše znatiželjno štene odluta i pronađe lukovicu ili cvet visibabe.

Zvončići

Svi delovi zvončića predstavljaju opasnost za pse pa je važno biti na oprezu kada šetate šumom. Simptomi trovanja su proliv i povraćanje.

Prolećni šafran

Prolećni šafran može biti izuzetno opasan za pse. Prema Natkinsu, može da izazove prestanak rada organa ako se proguta, kao i povraćanje, krvavi proliv i slinjenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)