Ove rase pasa ilegalne su u svetu, evo i zašto (foto)

Određene rase pasa u različitim delovima sveta smatraju se preopasnima i nepoželjnim za čuvanje. Neki misle da su takve rase po prirodi agresivne i da ih je teže dresirati, a u nekim zemljama posedovanje tih rasa čak je zabranjeno i kažnjivo. Ovih deset pasmina smatra se najilegalnijim na svetu.

Kanarski mastif

Ova rasa ilegalna je u Australiji i na Novom Zelandu. Smatra se veoma agresivnom te se zbog toga ne preporučuje porodicama s decom.

Rotvajler

Ovi psi izrazito su snažni i razigrani. Ukoliko se ne dresiraju pravilno, mogu postati agresivni. Zbog toga su zabranjeni u Poljskoj, Portugalu, Rumuniji i Irskoj.

Tosa Inu

Uglavnom se uzgajaju za borbe pa mogu biti veoma teški i snažni. Takođe su i veoma zaštitnički nastrojeni. Ilegalni su u mnogim evropskim državama poput Austrije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Doberman

Dobermani su jedna od najnepoželjnijih vrsta pasa u SAD-u. Nije ih lako dresirati i ne slažu se najbolje s nepoznatim ljudima i psima.

Fila Brasileiro

Imaju reputaciju izvrsnih pasa čuvara. Uzgajani su da čuvaju krda pa su neprijateljski nastrojeni prema svakoj potencijalnoj meti. Kada jednom napadnu, nemoguće ih je zaustaviti. Zabranjeni su u Ujedinjenom Kraljevstvu i Norveškoj, prenosi Index.

Argentinska doga

Iako su ovi psi jako druželjubivi i uživaju u porodičnim aktivnostima, jako im je teško da uspostave kontakt s nepoznatim ljudima. Takođe, treniraju ih za borbe. Zabranjen je u najmanje deset zemalja poput Portugala i Australije.

Američki buldog

Ovi psi izrazito su vezani uz svoje vlasnike. Jako su snažni i imaju izražen instinkt za čuvanje. Ne slažu se ni s kim osim sa svojim vlasnicima i mogu biti izrazito opasni. Zabranjeni su u Danskoj i Singapuru.

Kavkavski ovčar

Mogu biti jako veliki i teški i imaju jako dug životni vek. Trenirani su da čuvaju domaće životinje i reaguju na pretnju, stoga mogu biti vrlo opasni. Zabranjen je u mnogo zemalja, pa čak i u onoj iz koje potiče, Gruziji.

Tibetanski mastif

Ova rasa jedna je od najskupljih i izgleda poput lava. Odlični su psi čuvari, ali su zabeleženi mnogi slučajevi u Kini kada su ovi psi napali i povredili ljude zbog čega su tamo u određenim pokrajinama zabranjeni.

Pitbul

Pitbulovi su vrsta koja se najviše vezuje uz agresivno ponašanje i mišićavost. Iako neki misle da se ovi psi rađaju zli i agresivni, to je daleko od istine jer su jako umiljati i pogodni za porodice. Ipak, ilegalni su u mnogim državama širom sveta, pogotovo u SAD-u.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.