Ove rase pasa najteže podnose vrućinu: Proverite da li je vaš ljubimac na listi

Visoke temperature nisu opasne samo za ljude, već i našim krznenim ljubimcima mogu ozbiljno da naštete.

– Visoke temperature mogu različito da utiču na pse u zavisnosti od niza faktora, a savetuje se da izbegavate izvođenje psa napolje kada temperatura pređe 29 stepeni, posebno ako je vlažnost velika – naglašava veterinarka Anđela Bil za BestLife.

Određene rase pasa su podložnije problemima povezanim sa toplotom, kao što je toplotni udar, što je stanje opasno po život za pse koje zahteva hitnu veterinarsku pažnju.

Čau čau

Prema istraživanjima, psi ove rase imaju 17 puta veću verovatnoću da dobiju toplotni udar od prosečnog psa. To je zbog ogromnog sloja dlake koji pokriva njihovo telo.

Buldog

Brahikefalne rase, poput engleskih i francuskih buldoga, sa svojim kratkim nosevima i izduženim mekim nepcima, teško regulišu telesnu temperaturu i veoma su osetljive na toplotni udar.

Bordoška doga

Bordoška doga je takođe brahikefalna rasa, a njihovo ravno lice je izuzetno podložno toplotnom udaru.

Hrt

Iako se u početku ne čini da bi hrtovi mogli biti posebno ugroženi na vrućini, njihova velika mišićna masa u odnosu na njihovu veličinu čini ih podložnim toplotnom udaru. Sa vežbanjem, njihova unutrašnja temperatura može porasti prilično visoko, posebno tokom vrućih dana.

Kavalirski španijel kralja Čarlsa

Ova rasa je osetljivija na toplotni udar jer ima ravnije lice, naduveno i sklono gojaznosti, što je takođe faktor rizika.

Mops

Mops je još jedna brahikefalna rasa sa kojom morate biti oprezni tokom vrućih dana. Pored rizika od toplotnog udara, ova rasa ima rizik od dugotrajnog oštećenja organa kao što su srce, bubrezi i jetra.

Zlatni retriver

Zlatni retriveri su osetljivi na toplotu jer ih gusta dvostruka dlaka čini sklonim pregrevanju, pa im treba obezbediti dovoljno hlada i vode.

Haski

Haskiji su poznati po svojoj sposobnosti da borave u hladnijim klimama. Ali iako mogu da žive u vrućem predelima i tokom toplotnih talasa, njihova gusta dlaka može predstavljati rizik od pregrevanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.