U trendu

Ovo je najpopularnije ime za kućne ljubimce u poslednjih 125 godina

Kada nabavite kućnog ljubimca, jedna od prvih stvari koju ćete uraditi je da mu date ime. Neki traže inovativne i smešne varijante, drugi pretražuju liste najpopularnijih imena. Aktivni tipovi svoju mačku će možda nazvati Roki, dok će gurmani za psa odabrati Vafls ili Bins. Imena kućnih ljubimaca su važna već dugo, barem otkad su ljudi 1800-ih svoje kućne ljubimce počeli da smatraju članovima porodice.

Mops po imenu Feni Hau uginuo je 1881. godine i ostavio svoju vlasnicu Riuz Hau slomljenog srca. Gospođa Hau bila je dobrostojeća udovica pa je za svoju ljubimicu organizovala sahranu na njujorškom groblju Green-Wood. Reakcije Njujorčana bile su podeljene, a groblje je zabranjivalo pokopavanje kućnih ljubimaca s obrazloženjem da je to nepoštovanje pokojnika. Tako su se tek u 19. veku pojavila prva groblja za kućne ljubimce, piše Reader’s Digest.

Hartsdejl u Njujorku je najstarije groblje za kućne ljubimce u SAD-u. Osnovao ga je veterinar Samuel Džonson 1896. godine. U početku su tamo sahranjivani psi, a ubrzo je postao poslednje počivalište mačaka, ptica, zečeva, majmuna, konja, reptila pa čak i jednog mladunčeta lava. Mnoge slavne ličnosti su ovde pokopale svoje ljubimce, uključujući Dajanu Ros, Maraju Keri, Roberta Merila i Kejt Smit.

Istraživači iz veterinarske kompanije FirstVet su posetili ovo groblje kako bi utvrdili koje je ime najpopularnije među kućnim ljubimcima u poslednjih 125 godina. Naišli su na puno zanimljivih ideja poput Spekulas, Vudstok, Virgo ili Maks, ali jedno ime spominje se češće od ostalih.

Ispostavilo se da je na svakih sto kućnih ljubimaca jedan imao ime Princeza (Princess). Nešto je popularnije među psima, dok je među mačkama na prvom mestu ime Tigar (Tiger).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.