U trendu

Ovo su najpametnije rase pasa: Poslušni, odani i vredni (foto)

Psi se često nazivaju „čovekovim najboljim prijateljem“, a jedan od razloga za to je njihova neverovatna inteligencija. Ali da li ste se ikada zapitali koje su rase pasa među najpametnijim?

Border Collie

Foto: Corrado DearcaCC BY 2.0

Jedna od najpoznatijih i najinteligentnijih rasa pasa je svakako Border Collie. Ovi psi su vredni, poslušni i brzo uče. Oni nisu samo pametni, već su i veoma odani svom vlasniku. Border koli se često koriste u stočarstvu zbog njihove izuzetne sposobnosti da kontrolišu stoku. Osim toga, odlični su u izvođenju trikova i učešću u raznim sportskim aktivnostima.

Pudlica

Foto: Paul JohnsonCC BY 2.0

Pudlice su poznate po svom elegantnom izgledu, ali i po izuzetnoj inteligenciji. Oni brzo uče i spremni su da rade kako bi zadovoljili svog vlasnika. Često su veoma uspešni u takmičenjima u poslušnosti i trikovima.

Nemački ovčar

Foto: Giles WilliamsCC BY 2.0

Nemački ovčar je jedna od najpoznatijih rasa pasa na svetu, a takođe je i jedna od najinteligentnijih. Ovi psi su veoma poslušni i izvanredni u čuvanju, traganju i spašavanju. Njihova sposobnost da brzo obrađuju informacije čini ih odličnim izborom za policijske i vojne službe. Takođe su veoma lojalni i ljubazni prema svojim vlasnicima.

Važno je napomenuti da se inteligencija pasa može razlikovati čak i unutar iste rase. Svaki pas ima svoju jedinstvenu ličnost i sposobnosti. Pametnim psima je potrebna mentalna stimulacija i obuka da bi dostigli svoj potencijal. Bez obzira na rasu, svaki pas zaslužuje pažnju, brigu i ljubav svog vlasnika, prenosi Index.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (5)